Buitenland

Iraanse studenten kritiseren Khatami

De grootste hervormingsgezinde studentenbeweging in Iran is president Mohammad Khatami zondag afgevallen omdat hij gezwicht is voor de eis van de conservatieven dat de parlementsverkiezingen vrijdag doorgaan, hoewel hij zelf zegt dat ze oneerlijk zijn.

AP
16 February 2004 08:36Gewijzigd op 14 November 2020 00:58

De studentenorganisatie, het Bureau voor het Kweken van Eenheid, riep de kiezers op de verkiezingen te boycotten omdat ongeveer 2400 progressieve kandidaten door de conservatieve Raad van Hoeders zijn uitgesloten. Honderden kandidaten die wel waren toegelaten hebben zich uit protest tegen de gang van zaken teruggetrokken.

„Door zich erbij neer te leggen dat deze schijnverkiezingen worden gehouden laat Khatami illegale eisen van niet-gekozen conservatieven prevaleren ten koste van recht, vrijheid en burgerrechten”, aldus de studentengroep. Volgens de verklaring is de door Khatami gekozen weg om het establishment door middel van dialoog te hervormen op een doodlopend punt gekomen. „De absolute macht van aangewezen instellingen en hun verzet tegen de gekozen hervormingsbeweging heeft de ondoelmatigheid van hervormingen onder de bestaande structuur van het establishment aan het licht gebracht.”

Ook de prominente hervormer Hashem Aghajari heeft de kiezers opgeroepen de verkiezingen te boycotten. „De schijnverkiezing is het einde van de hervormingen onder het establishment. Het Iraanse volk weet nu dat er geen hoop is op een democratische verandering onder het heersende systeem”, aldus Aghajari in een brief vanuit de Evin-gevangenis, waar hij een straf van vier jaar uitzit omdat hij de heerschappij van de islamitische geestelijkheid in twijfel heeft getrokken. Volgens Aghajari kan de impasse worden doorbroken door een referendum, een grondwetswijziging en fundamentele veranderingen in het staatsbestel.

Meer dan 600 kandidaten die zijn goedgekeurd door de Raad van Hoeders doen uit protest tegen de uitsluiting van duizenden hervormers niet mee aan de verkiezingen, heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken gisteren bekendgemaakt.

De kandidaten die zich hebben teruggetrokken zijn niet aan een partij gebonden, maar ze sluiten zich aan bij de verkiezingsboycot waartoe hervormingsgezinde partijen hebben opgeroepen. Bijna alle 5600 kandidaten die nu nog aan de verkiezingen meedoen zijn islamitische hardliners. Voorspeld is dat slechts ongeveer 30 procent van de 46 miljoen kiezers aan de verkiezingen zal deelnemen. Bij de vorige verkiezingen, in 2000, bedroeg de opkomst ruim 67 procent. De hervormers haalden toen een meerderheid in het parlement.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer