Parijs wil top over toekomst van Irak
Frankrijk wil een internationale conferentie over de toekomst van Irak en werkt er met andere landen aan om Syrië, Turkije en de verschillende Arabische landen op één lijn te krijgen. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Dominique de Villepin, heeft dat vrijdag gezegd in New Delhi.
De Villepin noemde het belangrijk dat alle Arabische landen het proces om democratie, stabiliteit en eenheid in Irak te brengen steunen. Hij zei dat de beoogde conferentie ergens in juni moet plaatshebben, vóór de door de Amerikanen geplande overdracht van de macht aan een Iraakse overgangsregering.
Frankrijk was tegen de Amerikaans-Britse oorlog in Irak om president Saddam Hussein ten val te brengen. „Een land kan een oorlog winnen, maar een land alleen kan geen vrede winnen”, zei De Villepin, doelend op de Verenigde Staten. Hij zei dat in delen van Irak „enige bemoedigende vooruitgang” in het dagelijks leven wordt geboekt, maar dat het politieke proces moet worden versterkt omdat er steeds vaker terreuraanslagen tegen Irakezen worden gepleegd. „Om de veiligheid te verzekeren moet het land één blijven”, zei hij. „Een mislukking in Irak is een mislukking voor iedereen.”
De Villepins Indiase ambtgenoot, Yashwant Singh, zei dat Frankrijk en India het erover eens zijn dat alleen de Verenigde Naties het gewenste proces in Irak geloofwaardigheid kunnen schenken.
De Villepin pleitte ook voor de oprichting van een Economische en Sociale Veiligheidsraad, een nieuw VN-orgaan, dat de globalisering en haar economische, sociale en ecologische gevolgen in goede banen moet leiden. De Wereldhandelsorganisatie (WTO) blijft belangrijk voor een evenwichtige benadering van de mondialisering van de economie, maar haar regels moeten volgens De Villepin worden aangepast om de 150 aangesloten landen efficiënter en gelijkwaardiger te laten samenwerken.
De Franse bewindsman sprak zich ook uit voor een permanente Indiase zetel in de Veiligheidsraad.