Chronologie bezettingsacties bij UvA
AMSTERDAM (ANP). Met de ontruiming van het Maagdenhuis lijkt zaterdag na twee maanden een einde te zijn gekomen aan de bezettingsacties in gebouwen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Maar de vraag is voor hoelang. Een overzicht:
13 februari - Een handvol studenten en docenten van de UvA bezet de locatie Bungehuis van de instelling. Ze willen meer inspraak in het beleid van de universiteit.
14 februari - De UvA biedt studenten een ander pand aan om actie te voeren. De actievoerders laten daarop weten niet van plan te zijn het Bungehuis te verlaten.
17 februari - Het bestuur van de universiteit stapt naar de rechter. In een kort geding wordt geëist dat de studenten vertrekken uit het gebouw van de faculteit geesteswetenschappen.
19 februari - De rechter oordeelt in het voordeel van het bestuur: de actievoerders moeten weg uit het Bungehuis. Maar de studenten laten weten door te gaan met hun bezettingsactie.
24 februari - De politie grijpt in en ontruimt het gebouw. Tientallen actievoerders worden opgepakt. De meeste aangehouden studenten brengen een nacht in de cel door.
25 februari - De dag na de ontruiming van het Bungehuis, bezetten tientallen studenten het Maagdenhuis. Dit bestuursgebouw van de UvA was eind jaren ’60 ook al het middelpunt van wilde studentenacties. Universiteitsbestuurder Louise Gunning gaat met de bezetters in discussie, maar weet ze niet te overtuigen te vertrekken.
2 maart - De universiteit omtruimt het Maagdenhuis voorlopig niet. „We merken dat er vruchtbare discussies plaatsvinden en dat er inspirerende bijeenkomsten worden georganiseerd”, aldus een woordvoerder.
10 maart - De UvA komt tegemoet aan sommige eisen van de actievoerders. De universiteit belooft onder meer de medezeggenschap te versterken en openheid geven over de financiën. De actievoerders vinden de handreikingen „te vaag en te algemeen”.
8 april - De universiteit meldt een akkoord te hebben gesloten met de bezetters: hun vertrek is aanstaande. De actievoerders ontkennen dat echter en kondigen juist hardere acties aan. De UvA sommeert de studenten daarop te vertrekken.
10 april - De actievoerders vangen opnieuw bot voor de rechter. Ze moeten het gebouw op korte termijn verlaten, anders riskeren ze een dwangsom. De bezetters zeggen het weekend nog te willen blijven.
11 april - De politie ontruimt het Maagdenhuis, waarmee de bezetting is afgelopen.