Historische ontmoeting ministers Cuba en VS
PANAMA-STAD. De Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) en zijn Cubaanse ambtsgenoot Bruno Rodriguez hebben elkaar donderdag gesproken tijdens een historische ontmoeting in Panama. Dat tekent de voorzichtige verbetering in de betrekkingen tussen de VS en Cuba.
Het is sinds 1958 niet meer voorgekomen dat ministers van Buitenlandse Zaken uit de VS en Cuba samen een officiële bijeenkomst hielden, aldus een Amerikaanse functionaris. Toen zaten de Amerikaan John Foster Dulles en zijn collega Gonzalo Güell in Washington rond de tafel.
De relatie tussen de VS en Cuba bekoelde eind jaren vijftig nadat Fidel Castro de macht greep op het eiland. Eind vorig jaar besloten de landen weer toenadering te zoeken. Naar verwachting wordt daar op de top in Panama meer invulling aan gegeven.
De zevende editie van de Summit of the Americas, de Amerikatop, zal vrijdag en zaterdag vooral om Cuba draaien. Voor het eerst zal president Raul Castro op de top in Panama aanwezig zijn en de vraag is vooral hoe hij en de Amerikaanse president Barack Obama elkaar zullen behandelen.
Vermoedelijk schudden de twee regeringsleiders elkaar de hand en dat op zich zal al een historisch moment zijn. De landen leefden namelijk ruim vijftig jaar met elkaar in onmin en besloten pas in december om toenadering tot elkaar te zoeken. Maar velen verwachten ook dat er op de topbijeenkomst meer duidelijkheid komt over de toenadering. Mogelijk schrappen de VS Cuba van de lijst van landen die terrorisme financieren. Bovendien zouden Obama en Castro kunnen bekendmaken dat er wederzijds ambassades worden geopend.
Premier Rutte is ook op de top en hij heeft een bilateraal gesprek met Castro in de planning staan. Anders dan de VS onderhoudt Nederland ‘gewoon’ diplomatieke relaties met Cuba, met ambassadeurs over en weer. De vorige minister van Buitenlandse Zaken, Timmermans, bezocht Cuba in januari vorig jaar. Rutte heeft ook gesprekken met de presidenten van Brazilië, Argentinië en Mexico in zijn agenda staan. Ruttes woordvoerder tekent daarbij wel aan dat de agenda op dergelijke toppen altijd erg in beweging is en afspraken soms op het laatst worden afgezegd.
Op de top zal Venezuela vermoedelijk de confrontatie zoeken met de VS, aangezien Obama sancties instelde tegen zeven regeringsleden van Venezuela vanwege mensenrechtenschendingen. De vraag is of andere landen president Nicolas Maduro zullen steunen in zijn strijd tegen Obama. Eveneens de vraag is hoe ver de landen zullen komen in hun onderhandelingen om handelsrelaties te verbeteren en tot gezamenlijke afspraken te komen. De vorige twee edities van de top leverden in elk geval bar weinig op.