Meer schadeclaims na medisch falen
Het advocatencollectief voor letselschade de Pals Groep in Emmen, het grootste op dit gebied in Nederland, constateert een explosieve stijging aan mensen die een schadeclaim willen indienen na medisch falen.
Dat meldt een woordvoerder van de Pals Groep. Het gaat om schade die berokkend wordt door huisartsen, chirurgen en ziekenhuizen. De zegsman spreekt over „een opmerkelijke en zeer forse stijging.”
In 2000 kwamen er bij de Pals Groep 37 zaken rondom medische blunders binnen. In 2002 ging het om 75 zaken en in 2003 meldden zich 128 mensen aan die een claim wilden indienen na een medische misser.
Volgens de zegsman gaat het onder meer om amputaties van de verkeerde borst of het verkeerde been, het toedienen van verkeerde medicijnen, het mis snijden bij een hartoperatie en het nalaten van een behandeling door de huisarts.
„We zien steeds vaker dat mensen met ziektesymptomen bij de huisarts komen en dat die ze naar huis stuurt, totdat het te laat is.” De woordvoerder geeft ook een voorbeeld van een vrouw bij wie de medicijnen verwisseld werden. „Daardoor is deze vrouw bijna gestikt. Ze moesten haar keel opensnijden.”
Bij een operatie waarschuwde een verpleegster de chirurg dat die onnodig een borst wilde amputeren. „Bent u de chirurg of ben ik dat”, beet hij haar toe. De borst is daarna ten onrechte verwijderd.
De schadeclaims kunnen oplopen van 1000 tot 500.000 euro. Een schadeclaimzaak kan volgens de Pals Groep al snel drie jaar duren, maar er zijn er ook bij die acht of tien jaar in beslag nemen.
Pals behartigt ook de belangen van inmiddels meer dan 600 vrouwen die na het gebruik van het hormoon Synapause-E3 borstkanker kregen.
De woordvoerder heeft geen verklaring voor de opmerkelijke stijging aan schadeclaims. „Het claimbewustzijn is groter geworden in Nederland”, constateert hij.
Het advocatencollectief constateert verder dat verzekeraars van ziekenhuizen zoals Medirisk „weinig bereid zijn om een schikking te treffen. Die geven niet snel toe. Ze wijzen alles af”, aldus de woordvoerder.
In een reactie meldt de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) dat er in Nederland niet meer medische fouten gemaakt worden dan andere jaren, maar dat gedupeerde patiënten er sneller een rechtszaak van maken. „Het aantal gehonoreerde claims is niet gestegen” zegt een woordvoerder van de KNMG.
Ook de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) herkent een toename van schadeclaims. NPV-directeur Seldenrijk ziet twee oorzaken: patiënten worden mondiger en veeleisender; daarnaast zetten vertechnisering en bezuinigingen de zorg onder druk, waardoor de kans op fouten toeneemt. Voor de tweede oorzaak moet veel aandacht zijn, vindt Seldenrijk. „Tot en met het indienen van een eventuele claim.”
De veeleisendheid van patiënten baart Seldenrijk zorgen. „Christenen moeten zich hiertegen verzetten. De samenleving is niet maakbaar en gezondheid en geluk zijn belangrijk, maar niet het hoogste goed dat tegen elke prijs moet worden bereikt. Het verlies van de geestelijke dimensie schaadt de samenleving.”