Buitenland

Aanhangers Aristide verhinderen betoging

Volgelingen van president Jean-Bertrand Aristide van Haïti hebben donderdag met geweld verhinderd dat de oppositie een mars tegen de president zou houden.

AP
13 February 2004 09:31Gewijzigd op 14 November 2020 00:57

Ooggetuigen zeiden dat de politie zich terugtrok toen ongeveer honderd Aristide-aanhangers stenen begonnen te gooien naar betogers die in een buitenwijk van Port-au-Prince bijeen waren gekomen om naar het centrum te lopen. Een betoger liep een kogelwond op, drie anderen raakten door stenen gewond.

Een organisator van de demonstratie, Mischa Gaillard, zei op de radio dat de demonstratie was afgeblazen om meer geweld te voorkomen. Zij verweet de politie dat die haar plicht niet had gedaan om de betogers te beschermen. De coalitie van oppositiepartijen die de betoging organiseerde, het Democratisch Platform, heeft zich gedistantieerd van de bloedige opstand, die wordt geleid door bendeleden en ontevreden oud-militairen van het ontbonden Haïtiaanse leger. De vorige week uitgebroken rebellie kostte tot dusver aan 49 mensen het leven.

De rebellen die sinds eind vorige week de Noord-Haïtiaanse stad Gonaves in handen hebben, zeggen dat zij juist door de partij van Aristide zijn bewapend om de politieke oppositie tegen de president te terroriseren. Inwoners van Gonaves renden donderdag in paniek door de straten toen politietroepen in een boot bezig leken te zijn met een tegenaanval op de stad. Gewapende rebellen snelden naar de haven en bedreigden het vaartuig, dat prompt rechtsomkeert maakte. Het was onduidelijk of er daadwerkelijk politie aan boord was.

Ooggetuigen zeiden dat politietroepen woensdag de sloppenwijk van de maandag op de rebellen heroverde havenstad St.-Marc waren binnengetrokken op zoek naar overgebleven opstandelingen. Terwijl de politie voor dekking zorgde, staken Aristide-aanhangers vijf woningen in brand en vuurden zij op mensen die wegvluchtten. In de puinhopen werden later twee lichamen van verbrande mensen gevonden. Elders lagen drie lichamen van vluchtelingen die kennelijk in de rug waren geschoten.

Rebellen maakten zich aan dezelfde praktijken schuldig in Gonaves. Een veronderstelde huurmoordenaar van de regering werd hier ter dood gebracht door ”necklacing”, waarbij het slachtoffer een autoband om zijn nek krijgt en vervolgens met benzine wordt overgoten en in brand wordt gestoken.

Haïti maakte in de 200 jaar van zijn bestaan meer dan dertig coups mee. De laatste vond plaats in 1991, toen Aristide enkele maanden na zijn verkiezing als eerste vrij gekozen leider van het land werd afgezet. De Verenigde Staten stuurden in 1994 20.000 militairen om een einde te maken aan de militaire dictatuur, Aristide opnieuw aan de macht te brengen en de uittocht van Haïtiaanse bootvluchtelingen een halt toe te roepen.

Aristides populariteit nam aanzienlijk af sinds zijn partij in 2000 frauduleuze verkiezingen won. Internationale donoren hebben miljoenen aan hulpfondsen bevroren. De president is niet in staat zijn verkiezingsbelofte van „vrede van geest en vrede in de buik” waar te maken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer