Buitenland

Basis voor akkoord Iran gelegd

LAUSANNE (ANP/DPA/RTR). Zes grote mogendheden en Iran zijn het in Lausanne eens geworden over de belangrijkste zaken om voor eind juni te komen tot een allesomvattend akkoord over de nucleaire activiteiten van Iran. Dit hebben Duitse en Iraanse diplomaten donderdag in de Zwitserse stad gezegd.

2 April 2015 18:41Gewijzigd op 15 November 2020 17:54
beeld AFP
beeld AFP

„Oplossing gevonden, klaar om tekst meteen op te gaan stellen”, twitterde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Javad Zarif donderdag. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken wilde zover niet gaan. Hij sprak in een tweet van een „overeenkomst voor een raamwerk waarop een eindakkoord moet rusten”. EU-buitenland chef Federica Mogherini sprak later op donderdag ook van een akkoord over belangrijke ijkpunten voor een alomvattende overeenkomst over het Iraans nucleaire programma.

Op basis van de resultaten in Lausanne kan verder worden gewerkt om eind juni een definitief akkoord te bereiken. Dat moet een eind maken aan de jarenlange vruchteloze inspanningen om te komen tot een nucleair akkoord tussen Iran en vier westerse mogendheden (de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland), China en Rusland.

Volgens de Amerikanen is overeengekomen dat twee derde van de huidige Iraanse capaciteit om uranium te verrijken zal worden bevroren en onder tienjarig toezicht wordt gesteld. Van de 19.000 centrifuges mogen er nog 6104 blijven draaien. De andere komen onder toezicht van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). De voorraad laag verrijkt uranium wordt van 10.000 kilo teruggebracht naar 300 kilo.

Als Iran zich houdt aan de afspraken zullen de sancties gerelateerd aan het nucleaire programma tegen het land worden opgeschort. Het IAEA moet toezien op naleving. Inspecties vinden de komende 25 jaar plaats. Mocht het land zich niet houden aan de afspraken dan worden de sancties onmiddellijk weer van kracht.

Westerse leiders en de Iraanse president Hassan Rohani hebben de donderdag bereikte tussenovereenkomst verwelkomd. Bondskanselier Angela Merkel sprak van een belangrijke stap. „We zijn dichter bij een akkoord dan ooit te voren.” President Barack Obama had het over een historische „goede deal” en waarschuwde het door de Republikeinen gedomineerde Congres in Washington. Als dat de deal afwijst zal het de schuld krijgen van het falen van de diplomatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer