Buitenland

Netanyahu: Akkoord met Iran zal funeste gevolgen hebben

JERUZALEM. Het akkoord dat in Lausanne geformuleerd wordt over het nucleaire programma van Iran baant juist de weg daarnaartoe. Daarop hamerde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dinsdag nog eens in de Knesset.

Alfred Muller
1 April 2015 12:05Gewijzigd op 15 November 2020 17:51
LAUSANNE. De slepende onderhandelingen met Iran over haar nucleaire programma noopten deze journalist in het Beau Rivage Palace Hotel in Lausanne woensdagmorgen een tukje te doen. beeld AFP
LAUSANNE. De slepende onderhandelingen met Iran over haar nucleaire programma noopten deze journalist in het Beau Rivage Palace Hotel in Lausanne woensdagmorgen een tukje te doen. beeld AFP

De Likudleider vreest dat het akkoord Iran ruimte laat voor ondergrondse installaties, de nucleaire reactor in Arak en geavanceerde centrifuges om uranium te verrijken. Israël zou enkele maanden geleden duidelijk zijn gemaakt dat deze niet essentieel zijn voor een nucleair programma.

Volgens Netanyahu zou het Iran echter weinig tijd meer kosten om materiaal voor nucleaire bommen te maken. „Naar onze inschatting is de tijd gereduceerd tot minder dan een jaar, waarschijnlijk veel minder.”

Netanyahu keerde zich van meet af aan fel tegen de onderhandelingen met Iran. Hij hield begin vorige maand een omstreden speech in het Amerikaanse Congres over het gevaar ervan.

De premier zei dinsdag dat Iran bezig is ballistische raketten te maken en geavanceerde centrifuges te ontwikkelen. Verder is Iran volgens Netanyahu bezig met een „campagne van bezetting en terrorisme, van de Golanhoogte tot Jemen, van Irak tot Gaza en in zo veel andere plaatsen.”

De Israëlische commentator Ron Ben-Yishai schreef dinsdag op de website Ynet dat het gevaar van een nucleaire oorlog niet groter wordt, met of zonder akkoord. Hij voorspelde dat de partijen na een pauze weer bij elkaar zullen komen om op 30 juni een akkoord te sluiten.

Het doel van de zogenoemde P5+1 (de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad –de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Rusland, China, Frankrijk– en Duitsland) is het Iraanse nucleaire programma te reduceren tot het punt waarop het ten minste een jaar duurt om een kernbom te maken. Iran streeft er onder meer naar om van de sancties tegen het land af te komen.

Israël wil echter dat de sancties tegen Iran zo lang mogelijk van kracht blijven. Daarmee zou er druk op de ketel blijven om te voorkomen dat Iran na afloop van het akkoord (dat tien tot vijftien jaar van kracht zal zijn) het militaire nucleaire programma zal hervatten of de wereld voordien al zal bedriegen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer