Staten VS proberen ethisch tij te keren
WASHINGTON. Terwijl het Amerikaanse federale hooggerechtshof de legalisering van het homohuwelijk voorbereidt, proberen individuele staten met eigen wetgeving het ethische tij te keren. Dat valt niet bij iedereen in goede aarde.
Tim Cook is laaiend. En dat steekt de hoogste baas van Apple niet onder stoelen of banken. In een vlammend opiniestuk in The Washington Post hekelde de topman zondag de „golf van wetgeving die mensen toestaat hun buren te discrimineren.”
Cook doelt onder andere op een wet die onlangs in de staat Indiana werd aangenomen. Die maakt het mogelijk voor bedrijven om homo’s en lesbiennes hun diensten te weigeren. Concreet kan het daarbij gaan om fotografen en bloemisten die principiële bezwaren tegen het homohuwelijk hebben en om die reden geen bruidsreportage willen maken of bloemsierwerk verkopen.
Indiana is niet de enige staat die dergelijke wetgeving in voorbereiding heeft, of al heeft aangenomen. Vooral staten waarin de Republikeinen aan de macht zijn proberen te anticiperen op de waarschijnlijk aanstaande landelijke legalisering van het homohuwelijk.
Het federale hooggerechtshof in Washington verplichtte zichzelf begin dit jaar ertoe nog vóór de zomer een standpunt over het homohuwelijk in te nemen. Al eerder beloofden de opperrechters een oordeel over de grondwettigheid van een verbintenis tussen mensen van hetzelfde geslacht te vellen, maar tot een uitspraak kwam het niet.
Nu moet er uiterlijk in juni een officiële mening liggen. Het hof zal zich niet zozeer uitspreken over de legalisering van het homohuwelijk, maar meer over de grondwettigheid van het verbod op het homohuwelijk dat momenteel nog in een aantal Amerikaanse staten van kracht is. Gezien de stemverhouding in het hoogste rechtscollege ligt het in de lijn der verwachtingen dat zo’n verbod in strijd met de constitutie wordt verklaard. Daarmee is de weg vrij voor invoering van het homohuwelijk in alle staten van de VS.
De vraag is of de ‘reparatiewetgeving’ die een aantal Amerikaanse staten nu invoert afdoende zal zijn in anticipatie op de uitspraak van de federale rechter. Voorstanders van het homo- huwelijk zullen die regels waarschijnlijk zo snel mogelijk laten toetsen aan het oordeel van het hof in Washington.
De verwachte uitspraak van het federale hooggerechtshof past in de ethische verschuivingen die momenteel in de Verenigde Staten gaande zijn. In snel tempo maakten 36 Amerikaanse staten de afgelopen jaren het homohuwelijk mogelijk.
De ethische discussie zal vermoedelijk ook een flinke rol spelen in de campagne rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Diverse conservatieve kandidaten hebben zich inmiddels gemeld in de race om het Witte Huis, met de verzekering dat zij hoog zullen inzetten op behoud van traditionele normen en waarden.
Zij hebben de politieke wind op dit moment mee, gezien de Republikeinse meerderheid in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden. Maar het oordeel van het federale hooggerechtshof is doorgaans bepalend als het om grote ethische kwesties gaat. Dat heeft het verleden genoegzaam bewezen.