Inwoners Alpendorp helpen nabestaanden ramp
SEYNE-LES-ALPES (ANP/DPA) - In het gemeentehuis van het dorp Seyne-les-Alpes blijft de telefoon rinkelen. Voortdurend melden inwoners van het dorp van 1500 zielen dat zij bereid zijn nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp onderdak te bieden. Zij zien het als een gebaar van solidariteit met mensen die familieleden hebben verloren. Het dorp ligt ongeveer 15 kilometer van de plaats waar het vliegtuig dinsdag is neergestort.
Nabestaanden reisden donderdag naar Seyne-les-Alpes. Helikopters die bij het bergingswerk van slachtoffers en brokstukken van het vliegtuig betrokken zijn, cirkelen voortdurend boven het dorp. In het sportcentrum aan de rand van de plaats is een soort kapel ingericht waar mensen in stilte kunnen rouwen. Gendarmes bewaken de toegang. Niemand mag de rouw verstoren, ook de honderden toegesnelde vertegenwoordigers van de media niet.
De inwoners van Seyne-les-Alpes zijn geraakt door de ramp. Hun deelneming komt uit het hart. „Ook al heb ik niemand gekend - het is eenvoudigweg vreselijk”, zegt een van hen.
Op de plaats waar het vliegtuig is neergestort, zijn zeker zeventig bergingswerkers en deskundigen actief. Zij stellen sporen veilig, bergen de stoffelijke resten, zetten op specifieke plekken vlaggetjes in de grond en maken foto’s. Net als woensdag gingen de helikopters bij zonsopgang de lucht in om hen naar het moeilijk toegankelijke gebied te brengen. De omstandigheden zijn zwaar. „Het is steil en rotsachtig”, zegt Olivier Cousin, hoofd van de reddingdienst. „Het is gevaarlijk, je kunt een flinke val maken.”
Zijn mensen houden de onderzoekers daarom aan een touw vast. De meeste experts die sporen veiligstellen en de nog niet teruggevonden zwarte doos zoeken, hebben geen ervaring in een berggebied. Ook de helikopters kunnen onbedoeld gevaarlijk zijn. Hun rotorbladen kunnen stenen en stukjes metaal opwerpen en zo mensen verwonden. Zij landen daarom niet of een behoorlijk eind van de plaats van het ongeluk.