Ruime steun in Tweede Kamer voor missie Afghanistan
De Tweede Kamer heeft woensdag in overgrote meerderheid ingestemd met de inzet van zes Apache–gevechtshelikopters gedurende zes maanden in Afghanistan. Alleen de Socialistische Partij stemde tegen. PvdA en GroenLinks, die voor het debat nog twijfelden, waren tevreden over de antwoorden van de ministers Bot (Buitenlandse Zaken) en Kamp (Defensie) en stemden vervolgens voor de missie.
Minister Kamp zei in het debat dat extra veiligheidsmaatregelen zijn genomen voor de zes helikopters. De Apaches krijgen het allernieuwste systeem van automatische ’flares’, vuurbollen die worden afgeschoten om hittezoekende raketten af te leiden. Dit systeem wordt al gebruikt op transporthelikopters, maar de Nederlandse Apaches zijn de eerste ter wereld die ze nu ook krijgen, aldus Kamp.
De minister legde verder uit dat de Apaches in principe niet buiten het gebied van Kabul en omgeving (1800 vierkante kilometer) komen. In drie situaties kan dat wel het overwegen waard zijn, maar dan moet altijd de chef–defensiestaf in Den Haag instemmen. Het gaat dan om verkenning van gebied buiten Kabul, bij het bestrijden van een raketaanval van buiten het gebied op NAVO–militairen in Kabul en bij het verlenen van hulp bij een humanitaire ramp.
Minister Bot van Buitenlandse Zaken nam twijfels bij PvdA en GroenLinks weg door te betogen dat er geen sprake zal zijn van vermenging van de stabilisatiemacht ISAF en de Amerikaanse jacht op Taliban en Al–Qaeda (Enduring Freedom). De twee linkse partijen waar daar bevreesd voor.
Als op termijn de Amerikanen zich ook meer met wederopbouw van Afghanistan gaan bemoeien dan ligt coördinatie van ISAF en Enduring Freedom wel voor de hand. Maar zover is het nog lang niet, aldus Bot.
De zes Apache–gevechtshelikopters en ongeveer 135 man personeel gaan in maart naar Afghanistan. De helikopters, afkomstig van de vliegbasis Gilze–Rijen, worden voor een half jaar gestationeerd op de internationale luchthaven van Kabul. Ze krijgen beveiligings– en verkenningstaken.
Basis voor de uitzending is resolutie 1510 van de VN–Veiligheidsraad van oktober vorig jaar. De Veiligheidsraad stemde toen in met een uitbreiding van het werkgebied van ISAF. De chef–defensiestaf acht de risico’s aanzienlijk, „maar de inzet is verantwoord, gelet op de met de operatie gemoeide belangen, het mandaat, de overige deelnemende landen en de betrokkenheid van de NAVO en met name de Verenigde Staten", aldus het kabinet eerder in een brief aan de Kamer.
Minister Kamp zegde begin december de gevechtshelikopters al praktisch toe aan de toenmalige NAVO–secretaris–generaal Lord Robertson. Die had een dringend beroep gedaan op de NAVO–landen om manschappen en helikopters te leveren. Robertson had ook graag transporthelikopters gewild, maar dat wees Kamp direct af.
Het is niet voor het eerst dat Nederland militairen en materieel levert voor Afghanistan. In 2002 en 2003 waren in totaal ongeveer 1800 militairen – praktisch allemaal landmacht – ingezet voor ISAF. Van februari tot augustus vorig jaar voerde Nederland samen met Duitsland het commando over ISAF. De stabilisatiemacht bestaat nu uit ongeveer 5000 militairen uit ruim twintig landen.