Europa staart met wisselend succes naar zon
BERLIJN (ANP/DPA). Terwijl de zonsverduistering in grote delen van Nederland en ook België vrijdagochtend goeddeels schuilging achter een wolkendek, hadden veel mensen in Groot-Brittannië en Duitsland meer geluk. In Duitse steden als Berlijn en Stuttgart was het fenomeen door een wolkeloze hemel goed te zien.
Slechts op enkele eilanden in de Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee was een volledige verduistering te zien. Op de Faeröer-eilanden vreesden meer dan 11.000 toeristen dat het slechte weer roet in het eten zou gooien. Getuige beelden van nieuwsorganisaties hadden zij geluk. Er hingen wel wolken maar af en toe waren er gaten waardoor de verduistering toch te zien was.
Even later was de verduistering op Spitsbergen prima te volgen. Het was helder op het Noorse eiland in de Noordelijke IJszee, waardoor de duizenden toeristen sterren konden zien toen de verduistering compleet was. „Mensen juichten toen de zon weer terug kwam”, aldus een verslaggever van de Noorse krant Aftenposten.
Ook in grote delen van Duitsland was de verduistering prima te volgen. „We zien de verduistering nu al bijna in volle glorie”, zei een astronoom van de sterrenwacht in het Duitse Stuttgart rond 10.00 uur vrijdagochtend. „Mooier weer kunnen we hier bijna niet hebben.” De toeschouwers reageerden volgens hem enthousiast.
In dat land werd gevreesd voor problemen met de stroomvoorziening. Het aandeel van zonnestroom loopt tijdens een verduistering rap terug, maar het stroomnet bleef stabiel.
In Frankrijk en Groot-Brittannië moesten de liefhebbers net op de goede plek zijn voor goed zicht. Delen van die landen kampten met bewolking, terwijl elders het fenomeen wel goed te zien was.