„ChristenUnie geen ProtestantenUnie”
Over het toelaten van rooms-katholieken tot de ChristenUnie discussieert de partijtop liever niet. Maar voor de CU-jongeren is het wel degelijk een item. Naar aanleiding van een recent onderzoek is op Ebate, het digitale magazine voor CU-jongeren, een uitgebreide gedachtewisseling ontstaan. „We zijn ChristenUnie, geen ProtestantenUnie.”
”Helft van ChristenUnie-raadsleden is voor toelating rooms-katholieken”, zo luidde de kop van het persbericht waarmee de ChristenUnie-jongeren vorige week een eigen onderzoek in de publiciteit brachten. De directeur van het partijbureau, Van Rhee, was er snel bij om de kwestie te relativeren. Het ging slechts om een „onderzoekje” van de „onafhankelijke” jongerenorganisatie PerspectieF. „Op zich interessant, maar zonder praktische betekenis.” De ChristenUnie zal haar toelatingsbeleid niet gaan veranderen, zodat het voor de meeste rooms-katholieken niet aantrekkelijk zal zijn zich als lid aan te sluiten, aldus Van Rhee.
Vorig jaar gaf ook partijleider Rouvoet al aan dat toelating van rooms-katholieken in de partij „geen item” is. Maar een deel van de CU-jongeren vindt het wel degelijk een onderwerp. Dat blijkt in de eerste plaats uit het feit dat ze er een eigen onderzoek tegenaan hebben gegooid. Het blijkt ook uit een uitvoerige discussie die de afgelopen dagen op Ebate werd gevoerd.
„Heel bemoedigend om te zien dat het besef komt dat we een ChristenUnie zijn in plaats van een ProtestantenUnie”, schrijft Johannes de Jong. ”Sandra” vraagt zich af of het niet mogelijk is „de grondslag van de partij zodanig aan te passen dat de ChristenUnie daadwerkelijk een partij voor álle christenen kan worden.” En ”Naieve” meent dat „het belachelijk is dat een partij die niet overweegt álle christenen toe te laten, zichzelf een unie van christenen noemt.”
Moet de grondslag aangepast worden? Ja, meent ”Naieve”. „Ik heb wel mijn handtekening gezet, maar kan de drie formulieren niet volledig onderschrijven. Dat voelt toch een beetje als ’liegen’.” ”RonSon” houdt het erop dat het het beste zou zijn „in een kennismakingsgesprek iets van de hartsgesteldheid van het nieuwe lid te ontdekken.” Het gaat er vooral om „welke plaats het Woord van God heeft in de beleving en het leven van een nieuw partijlid.”
Het hoeft helemaal geen bezwaar te zijn als roomsen lid worden van de partij, meent hij. „Rooms-katholieken zijn zich, op een enkeling na, vaak totaal niet bewust van het feit dat de partijgrondslag een probleem zou moeten geven met hun rooms-katholiek zijn. De leer speelt bij hen gewoon veel minder dan bij protestanten.”
Geen van de deelnemers aan de gedachtewisseling op Ebate uit bezwaren tegen toetreding van rooms-katholieken. Dat gebeurt wel in het artikel in het jongerenblad Perspex dat het minidebatje in de ChristenUnie tot stand heeft gebracht. CU-raadslid Caspar Voorberg uit Houten: „Een rooms-katholiek kan de belijdenissen, maar ook de Bijbel zoals wij die geloven, niet meemaken. Denk aan de Mariaverering. Als de partij rooms-katholieke leden toelaat, is voor mij het moment gekomen om te stoppen als raadslid voor de ChristenUnie.”