Economie

Zeven banken verdacht in Parmalat-affaire

Het openbaar ministerie van Milaan wil van zeven banken meer duidelijkheid over de gebeurtenissen die leidden tot de bijna-ondergang van het zuivelconcern Parmalat.

ANP/RTR/AFP
11 February 2004 11:03Gewijzigd op 14 November 2020 00:57

Het gaat onder meer om Banca Popolare di Lodi en Nextra, de vermogensbeheerder van de bank Intesa. Verder wil justitie de buitenlandse banken Morgan Stanley, Bank of America, Citigroup, Deutsche Bank en UBS horen.

Diverse media in Italië hebben dit dinsdag gemeld. De autoriteiten zijn vooral geïnteresseerd in transacties die de banken verrichtten in de maanden voordat het fraudeschandaal bij Parmalat naar boven kwam. De onderzoekers willen weten of de banken al op de hoogte waren van de rampzalige situatie bij het zuivelconcern en of ze hebben geprobeerd zich in te dekken.

Het onderzoek moet duidelijk maken in hoeverre de banken, die sinds 1995 voor Parmalat ongeveer 8 miljard euro aan obligatieleningen verzorgden, van de situatie bij het concern op de hoogte waren. De banken zelf kunnen bij een volledige ondergang van Parmalat veel geld verliezen. De grootste schuldeiser is Capitalia, waar ABN AMRO voor 9 procent in zit. Capitalia is nog niet bij de autoriteiten in het vizier gekomen.

De oprichter van Parmalat, Calisto Tanzi, zit sinds eind december vast. Dinsdag werd hij van de gevangenis in Milaan naar het cellencomplex in Parma overgebracht. In de affaire staan nog negen mensen onder arrest, onder wie twee gewezen financieel directeuren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer