Riyad: Kapers waren Saudi’s
Voor het eerst sinds 11 september heeft Saudi-Arabië woensdag openlijk toegegeven dat vijftien van de negentien vliegtuigkapers die de terreuraanslagen op het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington uitvoerden, de Saudische nationaliteit hadden.
„De namen die wij hebben gekregen bevestigen dat”, zei minister van Binnenlandse Zaken prins Nayef. „Hun familie is op de hoogte gesteld.”
Sinds de aanslagen hebben de Saudische autoriteiten de door de Verenigde Staten aangegeven identiteit van de vijftien kapers in twijfel getrokken. De hoofdverdachte van de aanslagen, Osama bin Laden, is een Saudiër wiens staatsburgerschap in 1994 door de Saudische regering is ingetrokken.
Nayef zei dat het voor het koninkrijk een grote schok was dat vijftien van de kapers Saudiërs waren. Hij zei dat niets erop duidde dat zij kwaad in de zin hadden, „anders hadden wij ze wel tegengehouden.” Hij zei dat de mannen niet rijk waren, maar ook niet onbemiddeld. „Ik denk dat van hen misbruik is gemaakt in de naam van het geloof en ten aanzien van bepaalde kwesties aangaande de Arabische natie, in het bijzonder de kwestie Palestina”, zei hij.
De prins zei voorts dat na de aanslagen aan de hand van Amerikaanse lijsten een dertigtal personen is opgepakt. Een aantal van hen is inmiddels weer op vrije voeten gesteld. Degenen die nog vastzitten, zijn „door het gedachtegoed van Bin Laden beïnvloed”, maar tot dusver is niet gebleken dat zij banden met de al-Qaida-organisatie hadden. Op de vraag of hij informatie had of Bin Laden nog in leven is, antwoordde Nayef: „Wij hebben geen informatie en wij hebben geen interesse in dit onderwerp.”
Saudi-Arabië heeft verder beloofd alles in het werk te stellen om terroristen te beletten misbruik te maken van filantropische instellingen, zo meldde het staatspersbureau SPA dinsdag. In Pakistan vroeg de Amerikaanse onderminister van Financiën, Kenneth Dam, de regering vergelijkbare Pakistaanse stichtingen aan banden te leggen.
Dam, die zei dat inmiddels 147 landen rekeningen van terroristen of van terrorisme verdachte personen hebben geblokkeerd, voerde over de kwestie overleg met de Pakistaanse president, Pervez Musharraf.
SPA, dat zich beriep op niet nader genoemde functionarissen, zei dat Saudi-Arabië hulp zal blijven geven aan mensen in nood, maar de verplichting het terrorisme te bestrijden niet zal vergeten. Het land zal niet langer toestaan dat de filantropische instellingen worden misbruikt voor oneigenlijke doelen, zei de zegsman, aldus de SPA.
De VS heeft een aantal Saudische stichtingen aangemerkt als mantelorganisaties van terroristen, waaronder de organisatie Wafa, die ook klinieken heeft in Afghanistan. Ook organisaties in andere islamitische staten zouden door terroristen als dekmantel worden gebruikt.
Dam riep de staten op alle informatie over die organisaties met de VS te delen. „Wij moeten meer met andere landen samenwerken door informatie te delen en wij moeten ook de informatie van andere staten hebben om echt effectief te kunnen zijn”, aldus de bewindsman, die door president George Bush is belast met het aanpakken van de terreurfinanciering.
Hij stelde dat niet alleen de stichtingen die dubieuze transacties voor derden verrichten aangepakt moeten worden, maar ook mensen of instanties die zonder verdere vragen te stellen gelden doneren aan dergelijke instellingen.
Dam zei dat Pakistan al een aantal maatregelen had genomen, ook tegen zogenaamde Hawalas, particuliere geldwissel- en bankkantoren, wier activiteiten bij gebrek aan documenten moeilijk te controleren zijn.