Buitenland

Athene dreigt met onteigening Duits vastgoed

ATHENE (ANP/DPA/RTR). De toon in de strijd om herstelbetalingen voor de Tweede Wereldoorlog van Duitsland aan Griekenland wordt harder. De Griekse minister van Justitie heeft gedreigd met onteigening van Duits vastgoed in het Zuid-Europese land als Berlijn niet met geld over de brug komt. „Ik heb het voornemen toestemming te verlenen”, zei Nikos Paraskevopoulos over mogelijke onteigeningen. De uiteindelijke beslissing moet echter door premier Alexis Tsipras en zijn regering worden genomen.

11 March 2015 10:25Gewijzigd op 15 November 2020 17:18
beeld EPA
beeld EPA

Een uitspraak van het Griekse Hooggerechtshof uit 2000 maakt onteigening mogelijk. Nabestaanden van slachtoffers van de massamoord door de Wehrmacht in het plaatsje Distomo in 1944 moesten schadeloos gesteld worden. Duitse eigendommen mochten daarvoor in beslag genomen en verpand worden. Eerder had een lagere rechtbank de nabestaanden een schadevergoeding van 28 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld.

Bij het bloedbad in Distomo vermoordden Duitse militairen in twee uur tijd 218 Griekse mannen, vrouwen en kinderen. Het was een vergelding voor een aanval van verzetsmensen.

De roep om Duitse herstelbetalingen aan Griekenland is de afgelopen maanden te midden van de Griekse financiële en politieke crisis steeds luider geworden.

Duitsland heeft de eis zoals verwacht afgewezen. „Wij vinden dat herstelbetalingen en schadevergoedingen zijn afgehandeld. We moeten ons concentreren op actuele zaken en hopelijk een goede toekomst”, zei de woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel. Het ministerie van Financiën in Berlijn voegt eraan toe: „We zullen hierover niet met Griekenland praten.”

Griekenland heeft na de uitspraak in 2000 al aan de poort van diverse Duitse panden gestaan. Bij het Goethe Instituut in Athene gingen de autoriteiten het verst. Justitiemedewerkers liepen al met meetlinten in het pand toen de inbeslagname op het laatste moment werd gestaakt. Ook bij het Duitse archeologisch instituut in Athene klopten medewerkers, zij het tevergeefs, op de deur. Een diplomaat sliep in het pand om te voorkomen dat Griekenland het gebouw zou confisqueren. Bekend is dat de gebouwen van de Duitse scholen in Athene en Thessaloniki op de „wenslijst” van Griekenland staan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer