Doorbraak in aanpak ebola en marburg
BRUSSEL. Amerikaanse onderzoekers hebben antilichamen in handen gekregen waarmee zowel patiënten kunnen worden behandeld die met het marburgvirus besmet zijn als mensen die ebola hebben opgelopen.
Het onderzoek begon met een Amerikaanse toeriste die na een bezoek aan een vleermuizengrot in Uganda ernstig ziek was geworden.
Een Amerikaans ziekenhuis stelde vast dat ze het marburgvirus onder de leden had. De onderzoeksgroep kon aantonen hoe haar antilichamen het marburgvirus onschadelijk maken. De bevindingen van het onderzoek staan nu in het jongste nummer van het wetenschappelijk tijdschrift Cell.
Een deel van de antilichamen bleek niet alleen effectief tegen het marburgvirus maar ook tegen de ebolavariant die verantwoordelijk is voor de epidemie in West-Afrika en al meer dan 9000 mensen het leven kostte. „Het goede nieuws is dat mensen die besmet worden wel degelijk antilichamen aanmaken die deze virussen kunnen doden”, aldus Crowe.
In Liberia is de voorlopig laatste ebolapatiënt donderdag ontslagen. Beatrice Yardolo, een 58-jarige lerares Engels, mocht het door Chinezen gebouwde behandelingscentrum in Paynesville in de hoofdstad Monrovia verlaten. Zij toonde zich „een van de gelukkigste mensen op aarde vandaag.”
Yardolo was op 18 februari opgenomen. Als zich nu in de komende 42 dagen geen nieuwe gevallen meer voordoen, geldt Liberia volgens de maatstaven van de Wereldgezondheidsorganisatie als ebolavrij. De autoriteiten riepen de bevolking op alle regels die verspreiding van het virus moeten voorkomen, strikt na te leven.