Excuses België voor rol bij moord Lumumba
De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Louis Michel, heeft dinsdag in het parlement formeel excuses aangeboden aan de voormalige kolonie Congo voor de rol die België heeft gespeeld bij de moord in 1961 op de Congolese onafhankelijkheidsleider Patrice Lumumba.
Tijdens een parlementair debat over een onderzoek naar de dood van Lumumba las Michel een verklaring voor waarin staat dat België weliswaar niet schuldig was aan de moord op de eerste premier van het onafhankelijke Congo, maar dat België wel een morele verantwoordelijkheid draagt, omdat het niets heeft gedaan nadat bekend was geworden dat Lumumba door tegenstanders gevangen was genomen en was meegevoerd naar het oosten van het land.
Niet lang daarna, op 17 januari 1961, werd hij doodgeschoten. De precieze toedracht van de dood van Lumumba is nooit volledig opgehelderd en de daders zijn nooit gearresteerd. In de jaren na de moord op de charismatische leider werd onder andere de CIA ermee in verband gebracht, omdat Lumumba relaties onderhield met de Sovjet-Unie, en is ook vaak gesuggereerd dat België ermee te maken zou hebben. Het Belgische onderzoeksrapport concludeert dat Belgische functionarissen in ieder geval een rol hebben gespeeld bij het vervoer van Lumumba naar Katanga, waar vijandige rebellen streden voor onafhankelijkheid.
Lumumba’s zoons François en Roland waren dinsdag in het parlement aanwezig bij de toespraak van Michel. Die maakte bekend dat België, dat ernaar streeft een bemiddelingsrol te spelen bij de binnenlandse oorlog in Congo, 3,75 miljoen euro steekt in de oprichting van een Patrice Lumumba-stichting en jaarlijks nog eens een half miljoen euro zal bijdragen.