Economie

Britse bank RBS vertrekt uit Nederland

AMSTERDAM. Met de overname van een deel van ABN AMRO verwierf Royal Bank of Scotland (RBS) in 2007 een stevige positie in Nederland. Acht jaar later kondigt het Britse financiële concern aan dat het zich nagenoeg volledig terugtrekt. Rond de 600 mensen verliezen hun baan. De zoveelste reorganisatie in de bankensector in korte tijd.

Arie de Rooij
4 March 2015 10:59Gewijzigd op 15 November 2020 17:07
Het Nederlandse hoofdkantoor van RBS in Amsterdam. beeld EPA
Het Nederlandse hoofdkantoor van RBS in Amsterdam. beeld EPA

RBS, dat hier zijn hoofd­vestiging heeft aan de prestigieuze Amster­damse Zuidas, verkleint zijn activiteiten binnen onze grenzen tot een minimaal niveau, zo werd dinsdag bekend. Volgens bestuursvoorzitter Jan de Ruiter van de Nederlandse tak blijft de handel in valuta en rente­derivaten overeind. Ook zullen er straks nog enkele medewerkers zijn om de relatie met klanten te onderhouden. De bank verleent kredieten aan vooral beurs­genoteerde bedrijven. Dat gebeurt in de toekomst vanuit Londen. De exacte plannen zijn overigens nog niet gepubliceerd.

Dienstenbond CNV verwacht dat er in 2018 van de huidige ongeveer 650 arbeidsplaatsen mogelijk nog maar 10 tot 15 over zijn. De Ruiter bevestigt dat er in de aanstaande periode van anderhalf tot drie jaar veel gedwongen ontslagen zullen plaatsvinden.

Vijandig

Een bestuurder van vakbond FNV Finance sprak van een „vrij dramatische” ontwikkeling. „De meeste werknemers komen van ABN AMRO. Zij hebben daar eerst het verkoopproces moeten doorstaan en kregen vervolgens bijna constant te maken met reorganisaties. Nu wordt er definitief de stekker uitgetrokken.”

RBS, met het hoofdkantoor in het Schotse Edinburgh, bestaat reeds bijna drie eeuwen. Het zag het levenslicht in 1727 via een decreet van koning George I.

In de recente historie behoorde de onderneming tot de kopers van ABN AMRO, samen met de Belgisch-Nederlandse branche­genoot Fortis en het Spaanse Banco Santander. Het ging om een vijandig bod. Het trio, dat 72 miljard euro neertelde voor de transactie, verdeelde de buit en splitste de Nederlandse bank op.

De overname bracht echter geen roem en glorie. Het pakte, onder invloed van de wereldwijde financiële crisis die zich kort erna aandiende, helemaal verkeerd uit. RBS raakte in ernstige problemen. Het leed over 2008 een verlies van meer dan 30 miljard euro, een record in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk. Belangrijkste oorzaak waren enorme afboekingen in de VS bij de ingelijfde zakenbankdivisie van ABN AMRO. De Britse overheid moest met een gedeeltelijke nationalisatie te hulp schieten om het bedrijf van de ondergang te redden. De staat bezit nog altijd ruim 80 procent van de aandelen.

De bank is de klap tot dusver niet te boven. In 2014 was er voor het zevende jaar op rij sprake van rode cijfers. Het verlies bedroeg 4,8 miljard euro, wel minder overigens dan de 9 miljard in 2013. Bovendien liep de reputatie een flinke deuk op als gevolg van, enkele maanden geleden, een boete van 634 miljoen dollar (566 miljoen euro) die verband hield met wisselkoersmanipulatie.

Vorige week, bij de presentatie van de jaarresultaten, kondigde het bestuur al een forse inkrimping van de activiteiten en van de aanwezigheid in diverse delen van de wereld aan. Om besparingen te realiseren en efficiënter te opereren, zal de bank, die vertegenwoordigd is in 38 landen, zich uit 25 landen grotendeels terugtrekken. Ook Nederland valt daar dus onder, zo bleek dinsdag.

Minister van Financiën Dijssel­bloem noemde in een reactie het banenverlies „uiteraard zeer vervelend voor de mensen die het betreft, en natuurlijk ook voor de werkgelegenheid in Nederland.” RBS fungeert als de huisbankier van de rijksoverheid. Het regelt alle betalingen en blijft dat doen tot mei 2016.

Online

De herstructurering bij RBS is de volgende in een lange rij binnen de financiële sector in ons land. De toonaangevende banken van eigen bodem zijn stuk voor stuk bezig met afslanken. Dat hangt vooral samen met het wijzigende gedrag van de klant. Steeds meer mensen handelen hun zaken online af, via pc, tablet en smart­phone, waardoor veel kantoorfuncties overbodig worden.

ING deelde in november mee dat het ongeveer 1700 arbeidsplaatsen schrapt. De ingreep volgt op eerdere maatregelen waarbij al duizenden personeelsleden moesten vertrekken.

ABN AMRO, dat zich voorbereidt op terugkeer naar de beurs, liet vorig najaar weten dat het tot en met 2018 tussen de 650 en de 1000 medewerkers wegstuurt.

Rabobank zet eveneens stevig het mes in de werkgelegenheid. Tussen 2012 en 2016 zullen in uitvoering zijnde plannen leiden tot 9000 minder banen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer