Prins Constantijn op de achtergrond actief
Prins Constantijn werkt hard. Terwijl het leven van broer koning Willem-Alexander zich voornamelijk in het publieke domein afspeelt, kiest Constantijn ervoor om vooral op de achtergrond actief te zijn.
Heel vaak zien we de jongste zoon van prinses Beatrix niet. Zijn agenda stroomt niet over van de publieke verplichtingen. Werkzaamheden voor het Koninklijk Huis zijn er eigenlijk ook niet voor de prins; Koningsdag, Prinsjesdag, NLdoet en een handvol prijsuitreikingen, waaronder de Prins Claus Prijs – dat is het zo ongeveer.
Prins Constantijn voelt zich er goed bij. Hij blijft het liefst op de achtergrond. De troonsafstand van zijn moeder wijzigde niet veel aan de toekomstplannen van de prins. Ook veranderde er praktisch niets voor het gezin van de prins en zijn echtgenote prinses Laurentien.
Dat de 45-jarige broer van koning Willem-Alexander binnen het Koninklijk Huis geen prominentere rol speelt –in elk geval niet in het openbare leven– is een bewust besluit van de prins. Constantijn gaf enkele jaren geleden al aan dat het niet zo eenvoudig zou zijn de ondersteunende rol over te nemen die zijn tante prinses Margriet en oom prof. mr. Pieter van Vollenhoven destijds vervulden voor prinses Beatrix. De prins moet namelijk gewoon zorgen voor zijn eigen inkomen.
Het laat onverlet dat Constantijn in een interview voor zijn huwelijk met prinses Laurentien in 2001 al heeft gezegd dat hij beschikbaar is om zijn broer te helpen wanneer die eenmaal koning zou zijn.
Eigen loopbaan
Juist door die toezegging van Constantijn bleven de geruchten rondzingen dat hij op termijn als ‘hulpkoning’ van Willem-Alexander zou willen optreden. Toen de prins eind vorig jaar zijn EU-baan in Brussel verloor, staken die geruchten prompt weer de kop op. Ze bleken niet te kloppen: de prins kiest voor een eigen loopbaan.
Een begrijpelijke keuze van prins Constantijn. Voor de Nederlandse samenleving kan het echter als een gemis opgevat worden. Volgens koningshuisdeskundige Piet van Asseldonk heeft Constantijn namelijk heel wat in huis om de monarchie „innovatieve impulsen” te geven. In zijn weblog op de site van de NOS analyseert Van Asseldonk met name de mogelijkheid van Constantijn om als ‘digitale hulpkoning’ actief te zijn.
Hoe de prins zijn digitale vakkennis kan toepassen in het Koninklijk Huis? „Communicatie en marketing blijven wezenlijk voor een constitutionele monarchie. Op dit punt heeft de ict –en dus de op dat terrein ingevoerde prins Constantijn– wat te bieden.”
De oude koninklijke corebusiness van het linten doorknippen is volgens Van Asseldonk aan een opfrisbeurt toe. En juist prins Constantijn zou koning Willem-Alexander daarbij kunnen helpen. „Het Koninklijk Huis heeft een website en zit op Twitter en YouTube, zij het met nogal saaie, persbericht-achtige boodschappen. Dat is slechts een begin.”
Nieuwe baan
Prins Constantijn houdt zich niet bezig met de publieke opinie over zijn eventuele rol als een soort hulpkoning. De prins heeft zijn handen vol aan zijn nieuwe baan. Sinds een maand werkt hij als speciaal adviseur van de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Andrus Ansip. Deze politicus uit Estland gaat over de digitale interne markt.
Geen onbekend terrein voor Constantijn. Tot het aantreden van de nieuwe Europese Commissie in oktober was hij kabinetschef van de Nederlandse Eurocommissaris Neelie Kroes, die de digitale agenda beheerde. Waarom de prins die taak niet voor de nieuwe Eurocommissaris Timmermans vervult, is niet bekendgemaakt. Duidelijk is wel dat Kroes en Timmermans op heel andere terreinen werken.
De prins is daarnaast op 1 januari aan de slag gegaan voor StartupDelta, een nieuwe organisatie die de mogelijkheden voor innovatieve startende bedrijven in Nederland moet verbeteren en bevorderen. Kroes is daarvoor door de regering aangetrokken als voorzitter van de zogenoemde ”International Circle of Influencers”. Constantijn is vicevoorzitter.
Reis
Ook is de prins bezig om een buitenlandse reis van twee maanden voor te bereiden. Hij heeft de prestigieuze Eisenhower Fellowship ontvangen en kan in april en mei een rondreis maken door de Verenigde Staten om zijn vakkennis bij te spijkeren.
Elk jaar krijgen dertig mensen in de wereld zo’n fellowship, een soort beurs. De fellowship maakt het mogelijk om het eigen interessegebied verder uit te werken door middel van een studiereis langs topinstituten en experts.
Of de prins tussentijds terugkomt om in Nederland bijvoorbeeld Koningsdag mee te vieren, is niet bekend. De verandering van baan betekent in elk geval niet dat prins Constantijn meer tijd gaat besteden aan publieke verplichtingen. Dat benadrukte de Rijksvoorlichtingsdienst bij Constantijns vertrek als kabinetschef van Eurocommissaris Kroes. „Hij is beschikbaar om zijn broer te ondersteunen en dat blijft zo. De koning doet een beroep om hem naar tijd en vermogen. Dat blijft in overleg gebeuren.”
Franstalige school
Voor het gezin van prins Constantijn heeft de verandering van zijn baan dus weinig voeten in de aarde. Het prinselijk gezin woont sinds 2004 in Brussel en geniet een hoge mate van anonimiteit.
Prinses Laurentien woont al sinds 1992 in de Belgische hoofdstad. „Sindsdien is ons leven verdeeld tussen België en Nederland”, vertelde de echtgenote van prins Constantijn in een interview. „Ik heb in Brussel op vier verschillende plekken gewoond, dus ik ken alle wegen.”
De prinses werkt sinds 2003 als zelfstandig communicatieadviseur. Ze is regelmatig in Nederland om zich als lid van het Koninklijk Huis in te zetten voor projecten. Die initiatieven hebben voornamelijk als doel om de laaggeletterdheid onder volwassenen te bestrijden. Daarnaast maakt de prinses zich hard voor de leesbevordering onder kinderen en jongeren.
De drie kinderen van het prinselijk paar, Eloise, Claus-Casimir en Leonore, zitten op een Franstalige school. Ze zijn voor de Nederlandse pers vrijwel alleen in beeld tijdens familieaangelegenheden, waaronder doopdiensten en de fotosessies tijdens hun wintersportvakantie in het Oostenrijkse Lech.
De toekomst zal uitwijzen of prins Constantijn en zijn gezin hun leven buiten de schijnwerpers kunnen voortzetten. Vooralsnog lijkt dit het geval. Mocht koning Willem-Alexander toch een beroep gaan doen op de ondersteuning van zijn broer, dan is één ding duidelijk: over de geschiktheid van prins Constantijn bestaat geen twijfel.