Buitenland

Chinees congres bepaalt de koers

PEKING (ANP). Het Chinese Nationale Volkscongres (NPC), het Chinese parlement, komt donderdag bijeen voor een met ceremonieel overladen jaarlijks overleg. Voor de rest van de wereld is het politieke spektakel in China vooral van economisch belang: welke groei verwacht China dit jaar te boeken en welke economische maatregelen worden er getroffen?

3 March 2015 16:09Gewijzigd op 15 November 2020 17:06

Meer dan 5000 bestuurders uit heel China melden zich deze week in het met rode vlaggen versierde Peking. Een deel was er dinsdag al voor de voorbereidingen. Hun bijeenkomst gaat vooraf aan het NPC en adviseert dat immense congres. Het Volkscongres begint donderdag in Peking in de Grote Zaal van het Volk en duurt twee weken.

Het kenmerkt zich door ceremonieel. Grote klapsalvo’s klinken jaarlijks voor de acceptatie van wetten waarvan allang bekend is dat die het zullen halen. De meeste maatregelen worden bijna unaniem aangenomen door nationale en regionale politici van de Communistische Partij.

Interessant voor met name het Westen zijn de economische ontwikkelingen. Vorig jaar groeide de Chinese economie ‘maar’ met 7,5 procent, het laagste percentage in 25 jaar. De vraag is of China opnieuw mikt op een dergelijke groei, of dat een kleinere groei geaccepteerd wordt. Dat laatste zou kunnen samengaan met maatregelen voor een stabiele en duurzame groei die China niet uit zijn voegen rukt. Ook wordt duidelijk welke investeringen de Chinezen willen doen in het buitenland en welke verdere hervormingen de staatsbedrijven zullen ondergaan.

Mensenrechtenorganisaties zullen zich vooral druk maken om de nieuwe Chinese wetten voor de aanpak van terrorisme. Bekend is al dat bepaalde uitlatingen niet langer zullen worden getolereerd, al zijn ‘terroristische gedachten’ vorige week tot vreugde van de organisaties geschrapt uit een wetsvoorstel. Milieuorganisaties zijn vooral benieuwd naar de aanpak van luchtvervuiling. Verder moet duidelijk hoeveel meer er wordt gestoken in defensie en welke plannen er liggen voor de gezondheidszorg, urbanisatie en de aanpak van corruptie.

Dat laatste is wat de Chinezen het meest boeit. Na afloop van het congres vielen de afgelopen jaren regelmatig hooggeplaatste mensen van hun voetstuk en er wordt in China openlijk gespeculeerd over wie er dit jaar zal struikelen. Sterker nog: op voorhand hebben 36 mensen al forfait moeten geven vanwege corruptiezaken. Verder geeft het congres de Chinezen een idee over de toekomstige leiders; politici die over acht jaar het stokje willen overnemen, moeten zich nu al laten gelden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer