Binnenland

Kopen en debatteren op Familiedagen

HARDENBERG. „Je hebt hier begrip voor elkaar zonder woorden”, aldus Wilca Aalders uit Grafhorst. Ze geeft daarmee aan waarom in totaal zo’n 20.000 mensen woensdag, donderdag en vrijdag naar de Familiedagen in de Evenementenhal in het Overijsselse Hardenberg komen.

Eelco Kuiken
26 February 2015 10:38Gewijzigd op 15 November 2020 16:57
Bezoekers van de Familiedagen in Hardenberg snuffelen tussen de kleding. Tijdens het evenement zijn allerhande artikelen te koop, maar geïnteresseerden kunnen ook luisteren naar de lezingen en debatten die elke dag georganiseerd worden. beeld Eelco Kuiken
Bezoekers van de Familiedagen in Hardenberg snuffelen tussen de kleding. Tijdens het evenement zijn allerhande artikelen te koop, maar geïnteresseerden kunnen ook luisteren naar de lezingen en debatten die elke dag georganiseerd worden. beeld Eelco Kuiken

Woensdagmiddag, een uur of twee. Wilca Aalders en haar moeder, Jennie Wijnhouds, blazen even uit op het terras dat in hal 5 van de enorme Evenementenhal is ingericht.

„Je hebt door je gedeelde achter­grond een onderlinge band, ook al ken je elkaar niet”, zegt Aalders. Haar moeder knikt. „Dit is voor ons als een warm bad.”

Je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel te koop of te doen op de Familiedagen, een 
evenement voor mensen uit de gereformeerde gezindte. Er staan 130 grote kramen met boeken, orgels, muziek. Maar ook auto’s, hoeden, kleding. Ook voor de kinderen is er van alles te doen. Er is een plein met Oud­hollandse spelen, bezoekers kunnen boogschieten en in een overdekte ruimte kan zelfs met bootjes worden gevaren. Er is ook een enorm luchtkasteel.

De Familiedagen, die jaarlijks in Gorinchem en Hardenberg worden gehouden, zijn een gezamenlijk project van de Evenementenhal en Doornburgh events. Arjan Klein van Doornburgh events bedacht de Familiedagen in 2009. „Voor onze achterban is er in den lande niet zo veel te doen. Op evenementen zijn toch vaak dingen te zien, te koop of te doen die veel mensen afwijzen. Hier vind je die niet, en dus voelen mensen zich thuis. Wij wilden iets van de grond krijgen wat gezellig, leuk, verantwoord én betaalbaar zou zijn. Dat is gelukt.”

Jodenhaat

Nieuw dit jaar is een groot plein van Christenen voor Israël. Van alles over het Heilige Land is er te zien. „Betreden op eigen risico”, staat erbij. De bedoeling wordt al snel duidelijk: Jodenhaat neemt toe, ook in Nederland.

Op het hoofdpodium is het een komen en gaan van koren en christelijke artiesten. Ook zijn er lezingen van Eric Vink van Christenen voor Israël en van rabbijn Lody van de Kamp met als thema ”Joden en christenen”.

Het Nederlands Dagblad pakt dit jaar voor het eerst flink uit op de Familiedagen, met elke dag een interessant debat. Zo spreken deze middag dr. A. J. Plaisier, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), en mgr. De Korte, bisschop van het bisdom Groningen-Leeuwarden, over het thema ”Kerk 2025”. De zaal doet mee aan de discussie.

Een bezoek aan de Familiedagen is een dag uit voor het hele gezin. „Elke jaar proberen we nieuwe elementen toe te voegen. Zo houden we het fris”, zegt Sandy Klein (geen familie van Arjan Klein) van de Evenementenhal.

Schappelijk

Hele gezinnen keren met zere voeten en bepakt en bezakt huiswaarts. De prijzen zijn schappelijk. Een kaart voor een gezin met maximaal drie kinderen kost 30 euro. Zijn er meer kinderen, dan betalen ze 7,50 euro per kind. ‘Losse’ volwassenen moeten 12,50 euro aftikken. Versnaperingen als koffie, patat en andere snacks zijn vervolgens de hele dag gratis, net als het parkeren.

Gezinsleden hoeven elkaar uren niet tegen te komen, zo groot is het evenement. Allemaal in een verantwoorde omgeving. Voor ouders een hele geruststelling.

De Familiedagen zijn donderdag nog open tot 21.00 uur en vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur. 

www.familiedagen.nu

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer