Buitenland

„Cyprioten stemmen op 21 april over herenigingsplan”

De Verenigde Naties hebben 21 april genoemd als datum voor een referendum waarop alle Cyprioten kunnen stemmen over een herenigingsplan. Dat hebben diplomatieke bronnen donderdag meegedeeld.

ANP/RTR
6 February 2004 11:42Gewijzigd op 14 November 2020 00:56

VN-topman Kofi Annan heeft de leiders van Grieks-Cyprus en Turks-Cyprus woensdag uitgenodigd om op 10 februari in New York weer te gaan onderhandelen over zijn plan. „Het doel van dat overleg is om een tekst op te stellen die in april in een volksraadpleging wordt voorgelegd. Op die manier kan een herenigd Cyprus op 1 mei 2004 toetreden tot de Europese Unie”, aldus Annans woordvoerder. Annan heeft Griekenland, Turkije en Groot-Brittannië ook gevraagd om op 10 februari aanwezig te zijn.

Cyprus is sinds 1974 verdeeld in een Grieks-Cypriotisch en een (internationaal niet-erkend) Turks-Cypriotisch deel. De EU ziet bij voorkeur een herenigd Cyprus toetreden, om geen potentiële (militaire) conflicten binnen te halen. Turkije, dat zelf ook graag bij de EU wil, heeft 35.000 soldaten in het noorden van Cyprus gelegerd. In januari vroeg Turkije Annan om weer een poging te wagen.

Annan stelde al eerder een plan op, maar overleg daarover mislukte. De afgelopen tijd heeft hij opnieuw gesproken met alle partijen. Vooral de Turks-Cypriotische leider Rauf Denktash heeft hereniging lange tijd tegengehouden, vooral omdat hem dat grond zou gaan kosten. Inmiddels is in de niet-erkende Turkse Republiek van Noord-Cyprus na verkiezingen een nieuwe regering aangetreden en die wil graag bij de EU.

Denktash vindt dat de internationale gemeenschap hem „ongenadig” onder druk zet om weer te gaan onderhandelen over hereniging op het eiland. Dat heeft het Turkse persbureau Anatolia vanmorgen gemeld. Denktash weet nog niet of hij ingaat op de uitnodiging van Annan om volgende week naar New York te komen.

De laatste tijd leek Denktash zijn halsstarrige houding enigszins te hebben laten varen, maar vanmorgen zette hij zijn hakken weer in het zand. Vooral het krappe tijdschema zint hem niet, zo vertelde hij op een persbijeenkomst. „Ze zetten ons onder druk. Dit is genadeloos en een beetje te veel gevraagd.” Annan eist dat hij het laatste woord krijgt over de zaken waar beide partijen niet zelf uitkomen. Denktash zei daarover dat hij dat geen onderhandelen vindt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer