Binnenland

Roem advocatenfamilie Moszkowicz verbleekt

DEN BOSCH. Ooit vermaard, nu verguisd. Het imago van Nederlands bekendste advocatengeslacht, de familie Moszkowicz, loopt de ene na de andere mokerslag op. Maandag volgt er mogelijk nog een.

J. Visscher
20 February 2015 17:44Gewijzigd op 15 November 2020 16:50
Beeld ANP
Beeld ANP

Bijzonder hardleers. Dat is, vrij vertaald, het vernietigende oordeel dat de Raad van Discipline (tuchtcollege voor advocaten) in Den Bosch in januari velde over advocaat David Moszkowicz (1950). „Hij volhardt ondanks diverse tuchtrechtelijke veroordelingen in zijn onbetamelijk handelen.”

De Raad van Discipline rekende het de zestiger „zwaar” aan dat hij maandenlang zowel een verdachte in een moordzaak als nabestaanden van het slachtoffer bijstond. Een paar dagen voor de rechtszitting rond de moordzaak trok Moszkowicz zich terug als advocaat van de nabestaanden. Hij schoof, zonder hun toestemming, het dossier en het honorarium van 1700 euro door naar een andere advocaat. De Raad van Discipline schrapte David Moszkowicz als advocaat. Omdat de strafpleiter in beroep ging bij het Hof van Discipline, mag hij zijn beroep echter nog uitoefenen.

Maandag oordeelt de Raad van Discipline in Den Bosch andermaal over de handel en wandel van David Moszkowicz, weer in een andere zaak. Hij was vanmorgen onbereikbaar voor commentaar.

David Moszkowicz is telg uit Nederlands bekendste advocatenfamilie van Joodse komaf. Wie is wie en wat kwam er van hen terecht?

Max Moszkowicz senior

Pater familias Max Moszkowicz senior (1926) is getekend door de Tweede Wereldoorlog. Zijn ouders, broer en zus zijn door de nazi’s vermoord in Auschwitz. Zelf overleefde hij Auschwitz en Mauthausen. In het boek ”Advocaten” (2003) van Marian Husken vertelde hij te worstelen met de vraag waarom God de verschrikkingen toeliet. Hij verhaalde van zijn gesprek met een Talmoedleraar. „Een van de eerste dingen die deze man tegen me zei was, en dat vergeet ik nooit: je moet niet kwaad zijn op God. Je moet kwaad zijn op de mensen die dat gedaan hebben.”

Max Moszkowicz senior had tientallen jaren een advocatenpraktijk in Maastricht. Hij verdedigde onder meer hasjbaron Johan V. Tientallen jaren verzorgde Max senior (onder het pseudoniem mr. Raab) een column in de Telegraaf. Max en zijn vrouw Berthe Bessems kregen vier zonen: David (1950, over wie maandag dus de Raad van Discipline opnieuw zal oordelen), Robert (1953), Max junior (1955) en Bram (1960). Alle zonen werden (straf)advocaat. Max senior in het boek ”Advocaten”: „De kinderen gingen al heel jong naar de rechtszaal als hun vader pleitte. Mijn jongens zijn letterlijk met de advocatenmelk grootgebracht.”

Bram Moszkowicz

De flamboyante en immer onberispelijk geklede tv-peroonlijkheid Bram is waarschijnlijk de bekendste Moszkowicz. De voormalige strafpleiter uit Amsterdam verdedigde onder anderen beruchte misdadigers als Heinekenontvoerders Cor van Hout en Willem Holleeder. Bram Moszkowicz stond ook PVV-leider Wilders bij vanwege zijn uitlatingen over de islam. Jort Kelder, destijds hoofdredacteur van zakenblad Quote, omschreef Bram als „maffiamaatje en beroepsleugenaar.” Een kortgedingrechter achtte Kelders uitlatingen toelaatbaar. Moszkowicz noemde dat rechterlijke oordeel in een persconferentie in februari 2007 „abject en infaam.”

De laatste jaren ging het bergafwaarts met Bram Moszkowicz. In april 2013 schrapte het Hof van Discipline hem van het tableau. Hij lapte gedragsregels aan zijn laars en beschaamde het vertrouwen van cliënten.

Robert Moszkowicz

Robert is de ‘verloren zoon’ binnen de familie. Hij bleek verslaafd aan cocaïne en heroïne. Om zijn verslaving te bekostigen, stal hij geld van klanten. Hij belandde in de cel en kon drie weken gedwongen gaan afkicken, schrijven de journalisten Marian Husken en Harry Lensink in hun boek ”Het geheim van Bram Moszkowicz” (2012). Robert werd veroordeeld. In 2006 raakte de uit de familie verstoten Robert zijn advocatentitel kwijt. Hij was in 2001 in het Nieuw Israëlietisch Weekblad kritisch over zijn vader. „Pa stelde hoge eisen aan ons en als je er niet aan voldeed, verloor hij zijn belangstelling. Ik zag er als kind helemaal niet Joods uit. Dat was voor hem een teleurstelling die hij feilloos op me wist over te brengen.”

Max Moszkowicz junior

Max werkt nog als advocaat, in Maastricht. Hij noemde ooit in De TV Show zijn vader een man die „prettig dominant” is en geen andere beroepskeuze mogelijk maakte, melden Husken en Lensink. Tegenover NRC klaagde Max junior onlangs dat de naam Moszkowicz „besmeurd is en een flinke douw heeft gekregen door het gedoe met Bram.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer