Bescherming kerk op losse schroeven
Minister Remkes van Binnenlandse Zaken wil alle bestuurlijke maatregelen overwegen om radicale moskeeën de voet dwars te zetten. Dat betekent dat de wettelijke bescherming van kerkgenootschappen op losse schroeven komt te staan.
VVD-bewindsman Remkes reageerde donderdag tijdens een spoeddebat in de Kamer op de al langer bestaande wens van zijn partijgenoot Wilders. Het kamerlid vindt de wettelijke bescherming van kerkgenootschappen „niet meer van deze tijd.”
Remkes zei dat het kabinet alle bestuurlijke maatregelen zal overwegen. Toen Wilders daaruit de conclusie trok dat ook de wettelijke bescherming van kerkgenootschappen op de helling wordt gezet, sprak de bewindsman dat niet tegen.
Vier maanden geleden liet Remkes nog weten dat de overheid een moskee die wordt gebruikt om haat te zaaien, niet kan aanpakken. Het sluiten van moskeeën stuitte volgens hem af op de vrijheid van godsdienst.
De rechter kan organisaties en stichtingen die een bedreiging vormen voor de openbare orde, ontbinden. Bij kerkgenootschappen kan dit echter niet doordat de wet ze uitzondert. Wilders vond tijdens een eerder debat minister Donner van Justitie op zijn weg. Die voelde weinig voor het voorstel van de VVD’er. Hij zei toen dat het juridisch bewijs moeilijk te leveren zal zijn. Ook Remkes plaatste die kanttekening.
Aanleiding tot het spoeddebat van donderdag was een interview met een ex-medewerker van de Saudische ambassade in Den Haag. Hij verklaarde onlangs in De Telegraaf dat ten minste vier islamitische voorgangers op de loonlijst van de ambassade staan. Volgens de vroegere Saudische diplomaat krijgen imams uit Den Haag, Gouda, Tilburg en Rotterdam maandelijks een cheque van 2000 tot 3000 dollar. Als tegenprestatie moeten de imams volgens de ex-diplomaat hun volgelingen het wahabistisch gedachtegoed bijbrengen. Het wahabisme is een van de meest extreme richtingen binnen de islam.
Tijdens het debat wees Wilders erop dat Saudi-Arabië zeer vijandig staat tegenover christenen en hoge straffen stelt op het verspreiden van Bijbels in het eigen land. Hij noemde het „een gotspe” (vergaande brutaliteit) dat het land hier in Nederland zending bedrijft terwijl dat in eigen land aan anderen niet wordt toegestaan.
Volgens Remkes gebeurt het bedrijven van zending al tientallen jaren omdat Saudi-Arabië zich als gidsland ziet in de islamitische wereld. Volgens de internationale spelregels is dat echter toelaatbaar, aldus de bewindsman.
Minister Bot van Buitenlandse Zaken zei het Telegraaf-interview besproken te hebben met de Saudische ambassadeur. Die heeft hem naar zijn zeggen verzekerd dat de financiële steun aan de imams niet wordt gebruikt om extremistisch gedachtegoed te verspreiden.
Remkes zei dat van de moskeeën openheid zal worden geëist over de financiering. „Zijn ze daartoe niet bereid, dan hebben ze kennelijk iets te verbergen.” In dat geval kan de overheid subsidies intrekken, vergunningen weigeren, imams niet toelaten tot Nederland of fiscale maatregelen nemen.