Tijdelijk ereveld in Veenendaal voor oorlogsslachtoffers
VEENENDAAL. Ruim 200 plaatselijke slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden begin mei in Veenendaal herdacht met een tijdelijk ereveld op de algemene begraafplaats De Munnikenhof.
Het ereveld is een initiatief van de werkgroep Graven Oorlogsslachtoffers Munnikenhof van de Historische Vereniging Oud Veenendaal. Woordvoerder Aart Aalbers: „Door de jaren heen hebben we veel namen verzameld van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog die ‘iets’ met Veenendaal hadden. Na veel speurwerk konden we deze winter weer enkele namen aan de lijst toevoegen. Op het monument voor de gevallenen aan de Kerkewijk staan alleen de namen van oorlogsslachtoffers die op het moment van overlijden in Veenendaal woonden. Dit jaar willen we op De Munnikenhof alle bij ons bekende Veenendaalse oorlogsslachtoffers herdenken, ook degenen die soms jarenlang hier woonden en later verhuisden.”
Aalbers noemt als voorbeeld Albert Johan Maria Kröger. „Hij evacueerde vanuit Wageningen naar Veenendaal en was chirurg in een noodhospitaal. In 1945 overleed hij op 35-jarige leeftijd aan tyfus, werd begraven in Veenendaal en later herbegraven in Amsterdam. In Veenendaal herinnert niets meer aan hem. Een week lang zal zijn naam op een kruis op de begraafplaats vermeld staan.”
Vanaf maandagmiddag 4 mei kan op De Munnikenhof een wandeling worden gemaakt langs het ereveld met meer dan 200 kruizen. Een bouwmaterialenhandel uit Veenendaal stelde 500 meter hout beschikbaar; leerlingen van de Christelijke Scholengemeenschap Veenendaal (CSV) zagen de planken tot kruizen en schilderen ze. Werknemers van de sociale werkvoorziening IW-4 voorzien de kruizen van namen. CSV-leerlingen plaatsen ze vervolgens. De kruizen zullen tot en met 10 mei blijven staan. Bij de graven van de 66 oorlogsslachtoffers die op De Munnikenhof begraven liggen, worden, zoals de laatste jaren rond 4 mei gebruikelijk is, borden geplaatst met daarop naam, leeftijd en de doodsoorzaak.