Opnieuw massaverkrachtingen in Darfur
NEW YORK (IPS). Meer dan 200 vrouwen in Darfur zijn in oktober 2014 door Sudanese militairen verkracht in het dorp Tabit in het noorden van Darfur. Met de brute massaverkrachting bereikt het conflict in de regio opnieuw een dieptepunt.
Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) publiceerde woensdag een rapport waarin gesteld wordt dat 221 vrouwen in het dorp verkracht zijn in een periode van 36 uur. Een paar honderd militairen van overheidstroepen zouden het dorp verwoest hebben, waarbij de mannen en jongens ernstig werden mishandeld en de vrouwen en meisjes verkracht.
Jonathan Loeb, auteur van het rapport, zegt dat de onderzoekers geheime telefonische interviews hebben gedaan met slachtoffers en getuigen, omdat de Sudanese troepen de toegang tot het dorp blokkeerden.
Loeb zegt dat de onderzoekers er verschillende theorieën op nahouden over de reden van de aanval. „We weten het niet zeker, maar vanuit het perspectief van de slachtoffers ging het om een collectieve straf voor de verdwijning van een soldaat. Ze werden er door de aanvallers van beschuldigd hem te hebben ontvoerd of vermoord.”
Een andere mogelijkheid, zegt hij, is dat de militairen wilden voorkomen dat rebellen Tabit zouden gebruiken als ontmoetingsplek en uitvalsbasis voor een aanval op de Sudanese basis. Vier Sudanese overlopers vertelden HRW dat de basis het bericht had ontvangen dat er binnenkort een rebellencommandant zou arriveren in Tabit. „Drie van hen hebben aan de aanval meegedaan, en twee hadden de opdracht gekregen te verkrachten. Het zou gaan om een preventieve aanval op het dorp, dat mogelijk rebellen zou helpen”, zegt Loeb.
Dan Sullivan, directeur beleid en overheidsrelaties bij de activistische organisatie United To End Genocide, zegt dat de situatie in Darfur in de afgelopen maanden sterk verslechterd is. Volgens de Verenigde Naties zijn in 2014 ruim 3000 dorpen verwoest door het Sudanese leger. Bijna 500.000 mensen raakten ontheemd.
„Het is erg, en het wordt steeds erger. De trieste waarheid is dat we nu het hoogste niveau van geweld en ontheemding zien sinds het toppunt van de genocide in Darfur bijna tien jaar geleden”, zegt Sullivan. „Veel mensen zijn al lange tijd ontheemd. Er heerst wetteloosheid, bevolkingsgroepen vechten om goudreserves en de regering van Sudan gooit nog steeds bommen – in strijd met de resoluties van de VN-Veiligheidsraad.”
Zowel Sullivan als Loeb wijt de recente opleving van het geweld aan een nieuw opgezette militie, de Snelle Ondersteuningsmacht (RSF). De RSF zou grotendeels bestaan uit voormalige leden van de Janjaweed, een Arabische militie die tienduizenden inwoners van Darfur vermoord zou hebben tijdens de genocide. „Het zijn dezelfde mensen, maar nu verenigd in een nieuwe macht en met steun van de Sudanese regering”, zegt Sullivan.
Loeb zegt dat het onduidelijk is of de Sudanese regering opdracht heeft gegeven tot, of wist van de wreedheden in Tabit. Wel speelde de regering volgens hem een rol bij pogingen de mensenrechtenschendingen voor de buitenwereld verborgen te houden.
Sullivan denkt dat het conflict in Darfur zal blijven bestaan zo lang er geen echte structurele en politieke verandering komt in de regio. De huidige president Omar Hassan Ahmad al-Bashir, sinds 1989 aan de macht en in 2009 aangeklaagd bij het Internationaal Strafhof omdat hij verantwoordelijk zou zijn voor de massamoorden en verkrachtingen, blijft naar verwachting voorlopig aan de macht. Sullivan: „De man die bij het begin van de genocide aan de macht was, Bashir, is dat nog steeds. Hij doet weer mee aan de verkiezingen in april en zal die winnen.”
VN: Sancties tegen Sudan
NEW YORK (AP). De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties dreigt meer sancties in te stellen tegen Sudan als er geen einde komt aan het geweld in de regio Darfur. Dat staat in een resolutie die donderdag unaniem is aangenomen door de Veiligheidsraad.
Met de resolutie verlengt de Veiligheidsraad ook het mandaat van de commissie die al toeziet op de invoering van de sancties tot maart 2016.
De Veiligheidsraad benadrukt in de resolutie dat „het conflict in Darfur niet op militaire wijze kan worden opgelost.” Diverse rebellengroepen in Darfur hebben eerder al vredesovereenkomsten gesloten. De twee grootste bewegingen zetten hun strijd echter nog altijd voort.