Hulporganisatie moet pijlen op stad richten
ROTTERDAM (ANP). Ontwikkelingsorganisaties richten hun aandacht in rampgebieden veelal op vluchtelingenkampen op het platteland, terwijl ontheemden steeds vaker hun toevlucht tot de stad zoeken. Daarom moeten ze veel meer aandacht besteden aan de problemen die in de steden ontstaan door de massale toestroom van vluchtelingen.
Dat is één van de ideeën waar onder meer tien Nederlandse non-gouvernementele organisaties (ngo’s) donderdag over praten tijdens de Nederlandse Humanitaire Top over de toekomst van noodhulp. Dit initiatief loopt vooruit op een wereldwijde top, de World Humanitarian Summit van de VN, volgend jaar in Istanbul.
Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw aan de Wageningen Universiteit, inventariseerde alvast de ideeën bij hulporganisaties over verbeterde noodhulp. Deze worden donderdag besproken en later ingebracht tijdens de top in Istanbul.
„We denken allemaal dat vluchtelingen in enigszins afgelegen kampen wonen, maar de meeste zoeken juist de stad op. Dat zorgt voor enorme druk op die steden, vooral in sociaal opzicht. Leegstaande gebouwen worden gekraakt of de vluchtelingen zoeken onderdak bij gastgezinnen die daardoor weer uit hun voegen barsten. Kortom, je wilt die mensen in de steden, de urban-refugees, ook van noodhulp voorzien, maar hoe doe je dat het beste?”, licht Hilhorst toe.
Daarnaast hebben Nederlandse hulporganisaties de behoefte om de coördinerende rol van de Verenigde Naties (VN) bij het verlenen van noodhulp bij een grote ramp tegen het licht te houden. „Die rol is soms ingewikkeld omdat de VN meerdere organisaties heeft, zoals bijvoorbeeld de Veiligheidsraad die als vredeshandhaver ook blauwhelmen naar een conflictgebied stuurt”, aldus Hilhorst. „Dan is het soms moeilijk om ook nog hulp te bieden.”
Het zijn twee belangrijke vraagstukken op de agenda voor komende donderdag, maar ook voor volgend jaar in Istanbul. Daar hopen de Nederlandse organisaties met collega’s uit andere landen een nieuwe weg in te slaan als het gaat om het verlenen van noodhulp in crisisgebieden.