Economie

Van den Berg Hardhout levert uit overtuiging FSC-gecertificeerd hardhout

Strakke pakken hout vullen het bedrijfsterrein. Palen, planken, balken, latten. Uit Brazilië, Suriname, Peru en Gabon. Van den Berg Hardhout uit Lopik levert tropisch hardhout op afroep. Op de werf staat 4000 kuub voorraad. Elke splinter is verantwoord gekapt. „Uit overtuiging.”

27 January 2015 08:07Gewijzigd op 15 November 2020 16:10Leestijd 4 minuten
Albert Oudenaarden (l.) en Kees van den Berg, directieleden van Van den Berg Hardhout. beeld RD, Anton Dommerholt
Albert Oudenaarden (l.) en Kees van den Berg, directieleden van Van den Berg Hardhout. beeld RD, Anton Dommerholt

Van den Berg levert tropisch hardhout voor onder andere bruggen, vlonders, beschoeiingen, tuintafels, erfafscheidingen, gevelbekleding en steigers. Ruw of bewerkt. De verkooplijst meldt zo’n 25 verschillende soorten. Voor de kenners: Cumaru, Angelim vermelho, Ipé, Jatoba, Okan, Azobé, Massaranduba. „Elke houtsoort heeft z’n eigen kenmerken, qua sterkte, levensduur en stabiliteit”, aldus commercieel directeur Albert Oudenaarden.

Van den Berg Hardhout is een van de weinige bedrijven in Nederland die alleen werken met FSC-gecertificeerd hardhout. De Forest Stewardship Council (FSC), opgericht in 1993, garandeert dat hout met dit keurmerk uit verantwoord beheerde bossen afkomstig is. Houtkap in de jungle vindt plaats met respect voor mens en dier.

De importeur en groothandel uit Lopik –„een voorloper op FSC-gebied”– onderscheidt zich door gecertificeerd tropisch hardhout uit voorraad te kunnen leveren. „Verder verzorgen we eventueel houtbewerking: schaven, drogen, zagen en afkorten.”

Het bedrijf –opgericht in 2011– maakt dankbaar gebruik van honderd jaar kennis en ervaring in tropisch hardhout. Medewerkers van de onderneming zijn jarenlang actief geweest in Nieuwerbrug aan den Rijn onder de naam A. van den Berg, later Precious Woods Europe.

Drijvende kracht achter de onderneming is Arie van den Berg geweest. „Een oude rot in het vak”, stelt directeur Kees van den Berg –„geen familie”– uit Putten. „Vanuit bezorgdheid om de achteruitgang van het tropisch regenwoud heeft hij bewust gekozen voor FSC. Om het behoud van de schepping en onze verantwoordelijkheid voor deze aarde.”

De ondernemer heeft in 2006 zijn bedrijven, A. van den Berg voor houthandel én UVO voor houtbewerking, verkocht aan Precious Wood, een beursgenoteerd Zwitsers bedrijf. Garanties voor het handhaven van de bedrijfscultuur zijn in de praktijk echter een wassen neus gebleken. Zakelijk ging het al snel de verkeerde kant op.

In 2010 is de schaverij onder Zwitserse leiding failliet gegaan. Twee zoons van Van den Berg en een aantal trouwe medewerkers kwamen daardoor zonder werk te zitten. Arie van den Berg heeft zijn verantwoordelijkheid genomen en de onderneming een doorstart gegeven. Nieuw bedrijf, vertrouwd product.

Onder een nieuw opgerichte holding ressorteren nu UVO Lopik (houtbewerking onder leiding van Floris van den Berg) en Van den Berg Hardhout (importeur en groothandel onder de dagelijkse leiding van Albert Oudenaarden). Kees van den Berg, commissaris uit de periode ”Nieuwerbrug”, fungeert als directeur.

Ondanks moeilijke marktomstandigheden heeft het bedrijf de wind mee. „We zien dit als een zegen op onze arbeid.” Van den Berg Hardhout heeft in 2013 z’n omzet weten te verdubbelen ten opzichte van een jaar eerder. Oudenaarden verwacht over 2014 een plus van 20 procent.

Het streven op korte termijn is te groeien naar 5000 kuub omzet, met een doelstelling van 10.000 kuub op iets langere termijn. „Niet onrealistisch, maar ook geen doel op zich”, legt Oudenaarden uit. „We verwachten dat de vele woorden over duurzame en verantwoorde herkomst van onze grondstoffen eindelijk eens worden omgezet in daden.”

Van den Berg Hardhout levert vooral aan groothandel en grootverbruikers. Plaatselijke en provinciale overheden, waterschappen en bijvoorbeeld Rijkswaterstaat onderschrijven het FSC-gedachtegoed. Velen hebben zich met een convenant ertoe verplicht om alleen FSC-gecertificeerd hout toe te passen. „In de praktijk houden ze zich er lang niet altijd aan”, stelt Kees van den Berg. „Terwijl juist de overheid het goede voorbeeld moet geven.”

Tropisch hardhout kent, afhankelijk van de soort, een levensduur van vijftien tot dertig jaar. Klanten kunnen echter ook kiezen voor goedkoper, inlands eiken. Verantwoord tropisch hardhout kost pakweg twee keer zo veel als eiken. De eigenschappen van beide houtsoorten verschillen sterk, benadrukt Oudenaarden. „Eiken bevat vaak kwasten of noesten. Bovendien is de levensduur beperkter. „Hardhout blijft rechter, waardoor het een mooie uitstraling houdt.”

Oudenaarden en Van den Berg zien een voorzichtige omslag in de vraag naar verantwoorde producten. „De consument wil steeds vaker weten waar zijn product vandaan komt, zeker op het moment dat er een kledingfabriek in Bangladesh afbrandt. De kritische houding is puur winst. Ook voor het tropisch regenwoud.”

Dit is het slot van een drieluik over tropisch hardhout. 



Bedrijfsgegevens

Bedrijf: Van den Berg Hardhout

Vestigingsplaats: Lopik

Activiteit: importeur en groothandel FSC-gecertificeerd hardhout

Sinds: 2011

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer