Boycot verkiezingen Iraanse hervormers
De grootste hervormingsgezinde partij van Iran boycot de parlementsverkiezingen op 20 februari. Dat heeft Mohamed Reza Khatami, leider van het Islamitische Participatiefront van Iran en broer van de Iraanse president, maandag bekendgemaakt.
De partij protesteert tegen het besluit van de conservatieve Raad van Hoeders om meer dan 2000 hervormingsgezinde kandidaten uit te sluiten. Bijna alle kandidaten van Khatami’s partij zijn uitgesloten. „We hebben geen hoop meer op vrije en eerlijke verkiezingen”, aldus Khatami.
Khatami zei dat het besluit geen oproep is aan het publiek om de verkiezingen te boycotten. „Dat moeten de mensen maar zelf uitmaken.” Zondag adviseerde hij nog de verkiezingen niet te houden. Volgens hem zou dat gelijkstaan aan een staatsgreep.
Eerder maandag meldde een woordvoerder dat het Iraanse kabinet zich unaniem achter de oproep van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft geschaard om de verkiezingen uit te stellen. De ministerraad wil niet dat de verkiezingen op een schijnvertoning uitlopen.
Afgelopen weekeinde gaven 124 parlementsleden hun zetel op uit protest tegen de beslissing. Het is onzeker of de Raad van Hoeders er nog in slaagt om de verkiezingen door te laten gaan zoals gepland. Waarnemers vrezen voor geweld, omdat de Raad de Revolutionaire Garde of het leger nodig heeft om de verkiezingen te laten plaatsvinden.
President Mohamed Khatami zou de spoedzitting van zijn kabinet leiden, maar werd vlak voor de vergadering door ernstige rugklachten getroffen en moest op doktersadvies het bed houden. Khatami, die tot het kamp van de hervormers behoort, zinspeelde zaterdag op de mogelijkheid de verkiezingen uit te stellen.
De Raad van Hoeders heeft ruim 2400 kandidaten uitgesloten van de verkiezingen, onder wie 80 prominente hervormingsgezinden. Onder hen is ook Mohamed Reza Khatami. Zowel de president als de parlementsvoorzitter heeft opperste leider Khamenei opgeroepen in te grijpen.
Dit weekeinde zei de hervormingsgezinde minister Mousavi Lari van Binnenlandse Zaken dat de tijd niet rijp is voor verkiezingen. De Raad van Hoeders is echter niet van plan de parlementsverkiezingen uit te stellen, zoals de regering van president Khatami heeft geëist.
Een van de twaalf leden van de raad liet maandag weten dat de stembusgang gewoon doorgaat. De jurist Reza Zavarehi zei tegen het persbureau Mehr dat volgens de wet de verkiezing alleen kan worden uitgesteld in geval van oorlog of wanneer het land wordt bezet door een buitenlandse macht.