Geen vogelgriep in Duitsland
De Duitse vrouwen die maandag in een kliniek in Hamburg waren opgenomen omdat zij mogelijk besmet waren met vogelgriep, blijken de ziekte niet te hebben. Dat is gebleken uit onderzoek in het Bernhard–Nocht–Institut voor tropische ziekten in Hamburg.
Een van de twee in het instituut opgenomen vrouwen vertoonde ziekteverschijnselen na een reis naar Thailand. Haar reisgenote werd uit voorzorg onderzocht. „Het is vrijwel zeker een menselijke griepvariant en geen vogelgriep", deelde een woordvoerster dinsdagochtend mee.
Deskundigen van het instituut en van het federale Robert Koch–instituut hadden gisteren al geprobeerd de angst voor een uitbraak van de ziekte te dempen. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt dat zij door recente ontwikkelingen niet bezorgder is geworden.
Het gevaar dat de vogelgriep zich van mens op mens verspreidt, is volgens de WHO nog steeds zeer gering. „Wij willen het niet bagatelliseren, maar onze bezorgdheid is niet gegroeid", zei de leider van het griepprogramma van de VN–organisatie, Klaus Stöhr, maandagavond.
Ook na het bekendworden van de mogelijke besmetting van twee Vietnamese zussen door hun broer is de bezorgdheid niet gegroeid, zei Stöhr. Hij benadrukte dat de WHO vooralsnog geen aanwijzingen heeft dat het vogelgriepvirus H5N1 genetische veranderingen heeft ondergaan, waardoor het gevaarlijker zou kunnen worden.
Inmiddels is duidelijk dat de voor mensen gevaarlijke variant van het vogelgriepvirus, H5N1, ook in Indonesië heerst. Tot dusver is in het land echter geen enkel geval van besmetting bij een mens vastgesteld, deelden de gezondheidsautoriteiten dinsdag mee. In het land zijn waarschijnlijk al meer dan vijftien miljoen stuks pluimvee aan de ziekte gestorven.
In Azië zijn tot dusver twaalf mensen overleden aan de ook als vogelpest bekende ziekte: negen in Vietnam en drie in Thailand. Zij waren allen besmet met het H5N1–virus.
Vogelgriep heerst in zeker tien Aziatische landen, in China vrijwel zeker het langst. Daar is de ziekte mogelijk al vorig jaar uitgebroken. De im– en export van kippen en kippenvlees is in het gebied totaal ingestort. Tientallen miljoenen dieren zijn inmiddels afgemaakt in pogingen de verdere verspreiding van de ziekte tot staan te brengen.
Thailand heeft nog strengere maatregelen genomen om de epidemie een halt toe te roepen. Alle patiënten met koorts die contact hebben gehad met pluimvee, moeten worden behandeld, alsof zij aan vogelgriep lijden. Ziekenhuizen moeten zulke patiënten bij de gezondheidsautoriteiten melden. In het land zijn bijna 27 miljoen stuks pluimvee afgemaakt.
De Europese Unie heeft opgeroepen tot kalmte. Volgens de commissaris voor de Bescherming van de Volksgezondheid kunnen mensen zich uitsluitend met het virus besmetten, als zij in aanraking komen met geïnfecteerd pluimvee.
Het onderzoek van de WHO naar de drie sterfgevallen in een Vietnamese familie is nog niet afgerond. Het gaat om een 31–jarige man en zijn zussen van 23 en 30 jaar. Alle drie zijn zij overleden. De echtgenote van de man is ziek geweest, maar is inmiddels helemaal beter. Uit laboratoriumonderzoek is gebleken dat de twee overleden vrouwen besmet waren met het H5N1–virus. De ziekteverwekker van de man is niet meer te achterhalen, omdat zijn lichaam is gecremeerd. Van hem en van een van zijn zussen staat vast dat zij bij de voorbereidingen van een huwelijksfeest direct contact met pluimvee hebben gehad. Van de tweede zus en de vrouw is dat niet aangetoond. De vrouwen zouden ziek kunnen zijn geworden tijdens de verpleging van hun broer en echtgenoot. De WHO meldt dat geen van de gasten op de bruiloft in de familie ziek is geworden.