Omzet detailhandel lager door „koopdageffect”
DEN HAAG (ANP). Nederlandse winkeliers hebben in november 0,6 procent minder omzet gedraaid ten opzichte van een jaar geleden. De daling komt vooral doordat de samenstelling van de koopdagen minder gunstig was dan in november 2013. Zonder dit effect boekte de detailhandel een lichte omzetstijging. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.
De winkeliers verkochten in november ongeveer dezelfde hoeveelheid producten als een jaar eerder. De prijzen lagen gemiddeld 0,5 procent lager dan in november 2013.
De maand november kende ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden een vrijdag minder en een zondag meer. Dat pakte vooral ongunstig uit voor de winkels in voedings- en genotmiddelen. Die verkopen op een zondag minder dan op een drukke vrijdag. De omzet van deze winkels daalde met 1 procent. In de twee voorgaande maanden, die wat samenstelling van de koopdagen juist gunstiger waren, werd nog een omzetstijging van 4 procent genoteerd. Na correctie voor koopdageffecten nam de omzet in september, oktober en november licht toe.
Non-foodwinkels haalden in november een vergelijkbare omzet als een jaar geleden. De prijzen daalden met ongeveer 1 procent, maar dit werd gecompenseerd door een even sterke groei van het volume. Niet alle branches deden het goed. Kledingwinkels, textielsupermarkten en winkels in huishoudelijke artikelen bleven in de min. Ook doe-het-zelfzaken verloren, na een paar positieve maanden, in november iets aan omzet. Verkopers van woninginrichtingartikelen noteerden daarentegen opnieuw een duidelijke omzetstijging, van bijna 3 procent.
Een forse omzetgroei, van bijna 11 procent, was in november opnieuw weggelegd voor postorderbedrijven en internetwinkels. Daarmee nam de omzet in deze branche ongeveer even sterk toe als in voorgaande maanden.