Buitenland

Israël: Extremistische leiders blijven doelwit

Israël blijft de leiders van gewelddadige islamitische groepen als een doelwit beschouwen. Dat heeft de Israëlische minister van Defensie, Shaul Mofaz, zondag gezegd. Mofaz reageerde op de woorden van de geestelijk leidsman van Hamas, sjeik Ahmed Yassin, die gezegd heeft dat Hamas moet proberen Israëlische militairen te kidnappen, om hen te kunnen ruilen tegen Palestijnen die door Israël gevangen worden gehouden.

AP
2 February 2004 08:46Gewijzigd op 14 November 2020 00:55

Het Israëlische leger heeft de afgelopen drie jaar veel gerichte aanvallen uitgevoerd op bepaalde figuren van de militante groepen Hamas en de Islamitische Jihad. Yassin ontsnapte in september ternauwernood aan een Israëlische liquidatiepoging. De laatste maanden heeft Israël deze aanvallen verminderd, ook om pogingen om de extremistische Palestijnse groepen tot een bestand te bewegen niet in de wielen te rijden.

Ook Hamas leek het aantal aanslagen te beperken, totdat een vrouwelijk Hamas-lid zich 14 januari opblies bij een controlepost van het leger, waarbij vier Israëlische militairen omkwamen. Yassin deed zijn oproep om Israëlische militairen te ontvoeren naar aanleiding van de gevangenenruil van afgelopen vrijdag, waarbij de Libanese guerrillagroep Hezbollah de vrijlating van ruim 400 Palestijnen wist te bewerkstelligen, in ruil voor een ontvoerde Israëlische zakenman en de stoffelijke resten van drie Israëlische militairen.

Het Israëlische leger deed zondag in alle vroegte voor het eerst sinds maanden een inval in Jericho op de Westoever om te zoeken naar Palestijnse extremisten die een aanslag zouden willen plegen. Bij een door de militairen omsingeld huis waar de gezochte extremisten zich ophielden, brak een vuurgevecht uit, dat aan een Palestijn het leven kostte. Twee Palestijnen raakten gewond, aldus bronnen bij het leger.

Het leger verrichtte vier arrestaties en trok zich in de middag uit Jericho terug nadat het drie huizen had verwoest. De gedode Palestijn was een lid van de Al-Aqsa Martelarenbrigades uit Jenin, zeiden Palestijnse functionarissen. De Al-Aqsa Martelarenbrigades hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor een zelfmoordaanslag die afgelopen donderdag in Jeruzalem aan elf mensen het leven kostte.

Ongeveer dertig landen, waaronder de landen van de Europese Unie en de Verenigde Staten, hebben laten weten dat ze Israël steunen in de zaak van de veiligheidsmuur, waarover de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties het Internationale Hof van Justitie heeft gevraagd zich uit te spreken. De landen zijn het met Israël eens dat de zaak vanwege het politieke karakter ervan niet bij het in Den Haag gevestigde hof thuishoort, zei de juridisch adviseur van het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken, Alan Baker, zaterdag. De Palestijnse onderhandelaar Erekat uitte zaterdag tegenover de Amerikaanse gezant David Satterfield zijn ongenoegen over het Amerikaanse verzet tegen de behandeling van de zaak door het hof.

De Veiligheidsraad heeft het hof met instemming van de Palestijnen gevraagd zich uit te spreken over de legitimiteit van de veiligheidsmuur die Israël momenteel bouwt op de Westoever en die uiteindelijk 750 kilometer lang moet worden. Volgens de Palestijnen komt de bouw van de muur neer op annexatie van Palestijns gebied. Israël zegt de muur te moeten bouwen om zich beter te kunnen beschermen tegen Palestijnse zelfmoordaanslagen.

Het Internationale Hof van Justitie houdt op 23 februari een eerste hoorzitting over de zaak. Uitspraken van het hof zijn niet bindend, maar kunnen wel de publieke opinie benvloeden.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft als onderdeel van zijn campagne om steun te vergaren voor de bouw van de veiligheidsmuur bloederige videobeelden op zijn website geplaatst die zijn gemaakt op de plek van de zelfmoordaanslag van afgelopen donderdag.

De Israëlische krant Ha’aretz meldde zondag dat het Israëlische leger een eenheid van de militaire politie heeft opgeheven die zich schuldig maakte aan het mishandelen en beroven van Palestijnen bij een wegversperring tussen Jeruzalem en Ramallah.

Uit onderzoek is gebleken dat klachten van Palestijnen over het optreden van de militaire politie bij een wegversperring bij Qalandia gerechtvaardigd waren. Agenten mishandelden Palestijnen geregeld, reizigers werden onnodig lang opgehouden bij de wegblokkade en goederen als cd-spelers, sigaretten en voedsel werden ten onrechte in beslag genomen, aldus Ha’aretz.

Het Israëlische leger heeft nog niet gereageerd op het stuk in de krant. De opgeheven eenheid was speciaal opgericht voor de wegversperring bij Qalandia. De agenten die er deel van uitmaakten worden overgeplaatst. Of tegen diegenen die zich schuldig maakten aan mishandeling en diefstal disciplinaire maatregelen worden genomen, is nog niet bekend, aldus Ha’aretz.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer