Binnenland

Ds. M. A. Kempeneers: Bied als kerk jongere alternatief op oudjaar

KATWIJK. Het wordt weer spannend rond de jaarwisseling, ook in gemeenten in de Biblebelt. Welke vernielingen vinden plaats? „Er zullen ongetwijfeld kerkelijke jongeren bij incidenten betrokken zijn”, denkt ds. M. A. Kempeneers uit Katwijk. „Het is daarom goed als kerken hun een alternatief bieden.”

30 December 2014 14:02Gewijzigd op 15 November 2020 15:32
ds. M. A. Kempeneers. Beeld RD, Henk Visscher.
ds. M. A. Kempeneers. Beeld RD, Henk Visscher.

De christelijk gereformeerde predikant durft de soms gehoorde uitspraak dat jongeren uit reformatorische kerken geen vernielingen aanrichten niet te beamen. „Wij belijden toch dat wij met onze kinderen in zonden ontvangen en geboren zijn? Elke jongere zal erkennen dat het geen pas heeft om dingen te vernielen, maar in een groep en met de nodige drank op vliegt hij soms helaas uit de bocht.”

De cijfers liegen er niet om. Zo waren de kosten van de schade na de jaarwisseling afgelopen keer in Nunspeet 35.000 euro, in Katwijk bijna 80.000 euro, in Goeree-Overflakkee bijna 60.000 euro en in Molenwaard 30.000 euro.

In zijn vorige gemeente Elburg en in zijn huidige gemeente Katwijk zijn er rond oud en nieuw problemen. „Je bent er niet door te stellen dat jongeren tijdens de jaarwisseling thuis moeten zijn. Het zou geweldig zijn als dit het geval is, maar er willen altijd jongeren weg. In Katwijk bieden plaatselijke kerken jongeren een alternatief. Het hele jaar door op zaterdagavond in De Boei en met oudjaar in een grotere locatie, De Schuit, waar plek is voor 200 jongeren. Er wordt beperkt alcohol geschonken, muziek ontbreekt en in elk geval in De Boei wordt de avond afgesloten met gebed.”

Vijf jaar geleden werd er door de kerken in Elburg op oudjaar niets voor jongeren georganiseerd, herinnert de predikant zich. „Er was terecht kritiek op de muziek en flinke alcoholconsumptie in een tent van de plaatselijke gemeente. Tegelijkertijd moet je geen grote woorden in de mond nemen als je zelf geen alternatief biedt.”

Ds. Kempeneers realiseert zich dat met de initiatieven in Katwijk niet alle jongeren worden bereikt. „We proberen degenen die dreigen af te haken via kerkelijk betrokken jongeren te bereiken. Dat lukt lang niet bij iedereen. Gebed is hard nodig.”

Gewetensvorming blijft belangrijk. „In het gezin, op school en in de kerk. Ik besteed in de preek en op catechisatie ook aandacht aan oudjaar. We moeten wel oppassen niet alleen negatieve vragen te stellen als „Waar ben je geweest?” en „Wat heb je gedaan?””

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer