Korpschef is geweld tegen politie tijdens oud en nieuw zat
ROTTERDAM. Korpschef Bouman heeft genoeg van het geweld tegen politiemensen tijdens de jaarwisseling. „Politiemensen werken de-escalerend als het kan. Maar als het moet, stappen onze agenten naar voren. Wij gaan de confrontatie niet uit de weg.”
De komende jaarwisseling wordt er alles aan gedaan om de tendens van het toenemende geweld tegen politiemensen te stoppen, zei Bouman maandag tegenover de NOS. Vorig jaar werden 138 politiemensen tijdens oud en nieuw het slachtoffer van geweld, een dieptepunt.
Bouman is bang voor de veiligheid van zijn mensen, ook door het zware illegale vuurwerk dat in omloop is. „Neem bijvoorbeeld cobra’s. Dat is vuurwerk met de kracht van een handgranaat. Ik heb filmpjes gezien waarin met dit vuurwerk een auto is opgeblazen.”
Inmiddels zijn er meer dan 20.000 klachten binnengekomen bij het meldpunt vuurwerkoverlast.nl. Dat betekent dat het aantal klachten in twee dagen tijd is verdubbeld. De meeste klachten komen uit de vier grote steden, maar ook in Dordrecht, Twente, Arnhem en Nijmegen wordt veel geklaagd.
Het vuurwerk mag sinds maandag worden verkocht. Afsteken mag woensdag pas vanaf 18.00 uur en tot 2.00 uur op 1 januari. Toch houden veel mensen zich daar niet aan, zegt Arno Bonte, initiatiefnemer van het meldpunt. „Veel vuurwerkconsumenten kunnen de verleiding niet weerstaan om hun net ingeslagen vuurwerkpakket direct de lucht in te knallen, zonder rekening te houden met de overlast die dat veroorzaakt.”
Overlast melden kan tot 3 januari. De meldingen worden na 3 januari verwerkt in een rapport dat aan de Tweede Kamer en aan twintig burgemeesters wordt aangeboden. Vorig jaar kwamen er bijna 90.000 klachten binnen.
Uit controles van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bleek maandag dat ruim een vijfde (22 procent) van het geteste vuurwerk niet voldoet aan de veiligheidseisen. In 2013 werd nog ruim een kwart (26) procent van het vuurwerk afgekeurd.
Op de eerste vuurwerkverkoopdag is naar schatting voor 25 miljoen euro aan vuurwerk verkocht. Dat is ongeveer net zo veel als vorig jaar op de eerste dag dat er knallers, vuurpijlen en sierpotten verkocht mochten worden, zei woordvoerder Leo Groeneveld van de Branchevereniging Pyrotechniek. „Aanvankelijk waren we wat sceptisch. De verkoop via internet bleef achter in vergelijking met vorig jaar, maar met name zondag kwamen er via internet veel bestellingen binnen. Daardoor hebben we tot nu toe 6 procent meer online verkocht dan vorig jaar.”
Bij de grootste vuurwerkimporteur van Nederland, GBV WECO vuurwerk uit Veenendaal, loopt het aantal bestellingen online soms op tot meer dan 25 per minuut. De totaalprijs van de bestellingen varieert: van 25 tot ruim 2500 euro.