Buitenland

Provincie bestuur Iran: Verkiezingen 20 februari onmogelijk

De gouverneurs van de Iraanse provincies dringen aan op uitstel van de voor 20 februari geplande verkiezingen.

ANP
29 January 2004 07:07Gewijzigd op 14 November 2020 00:55

Ze hebben woensdagavond in een brief aan de minister van Binnenlandse Zaken laten weten dat „onder de huidige omstandigheden" parlementsverkiezingen op de 20e van de komende maand „onmogelijk" zijn. Het Iraanse persburerau IRNA heeft dit bericht.

De gouverneurs van de provincies richtten de brief gezamenlijk aan de bewindsman na spoedoverleg woensdagavond in Teheran. Ze menen dat een acceptabele en nationale competitie tussen de kandidaten voor vrije en eerlijke verkiezingen onder de huidige omstandigheden onmogelijk is.

De gouverneurs wijten de problemen aan de aartsconservatieve en machtige raad van geestelijken, de Raad van Hoeders of Wachters.

Die heeft op grote schaal en in strijd met de wet talrijke kandidaten voor de verkiezingen gediskwalificeerd, zo stellen de provinciale bestuurders.

De gouverneurs zijn pessimistisch over de houding van de twaalf behoudende ’Hoeders’. Die stellen op 30 januari een besluit te nemen over de kandidaten die tegen hun uitsluiting voor de verkiezingen hebben geprotesteerd. Van de meer dan 8000 kandidaten werden er recent circa drieduizend afgewezen door de raad. Het gaat om hervormingsgezinden. Na een herziening op initiatief van de geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei werden zevenhonderd uitgesloten kandidaten toch geschikt geacht.

De gouverneurs stellen dat ze gezien de standpunten van de raad helaas geen reden tot hoop zien voor de overige afgewezen kandidaten. Het was een stap in de goede richting om de zevenhonderd hun recht op verkiesbaarheid terug te geven, maar de rest blijft onrechtmatig verstoken van hun recht mee te doen aan de verkiezingen. Het is derhalve niet mogelijk vrije en eerlijke verkiezingen te houden, volgens de gouverneurs.

De belangrijkste Iraanse studentengroepering, die naar meer democratie streeft, heeft woensdag opgeroepen tot een boycot van de verkiezingen met dezelfde argumenten die de gouverneurs naar voren brachten.

President Mohammad Khatami hoopt nog steeds dat de crisis op de valreep kan worden bezworen. Hij zei woensdag dat ministers en vice–presidenten verontwaardigd zijn over de massale uitsluiting van kandidaat–parlementariërs en hun ontslag hebben ingediend. Khatami aanvaardt dat ontslag echter niet want er wordt nog steeds over de kwestie onderhandeld. „Ik zal iedereen verdedigen die onterecht is gediskwalificeerd", aldus Khatami.

De president is een enigszins hervormingsgezinde geestelijke, wiens gematigde hervormingsplannen worden getorpedeerd door de macht van de behoudende geestelijkheid. Die heeft in het huidige, steeds feller omstreden staatsbestel vrijwel altijd het laatste woord.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer