Drie doden in Sydney, onder wie gijzelnemer
Bij de bestorming van een café in Sydney zijn drie doden gevallen, onder wie de gijzelnemer. De twee gijzelaars die zijn gedood, zijn een 34-jarige man en een 38-jarige vrouw. Dat meldde de politie dinsdag (lokale tijd).
Ook de 50-jarige gijzelnemer, Man Haron Monis, is gedood toen de politie het café waar hij al ruim zestien uur in totaal zeventien mensen gegijzeld hield, bestormde. Dat gebeurde toen een aantal gijzelaars wist te ontsnappen uit het café. Volgens politiecommissaris Andrew Scipione werd er toen geschoten in het gebouw, waarna de politie over ging tot een bestorming.
Totdat er werd geschoten in het café, was er niemand gewond, zei Scipione. Dat veranderde daarna, maar of de doden vielen door politiekogels of door schoten van Haron Monis wilde de commissaris niet zeggen. Wel zei hij dat „als de agenten niet hadden ingegrepen op dat moment, er veel meer doden waren gevallen”.
De man en vrouw overleden in het ziekenhuis. Er zijn vier anderen gewond geraakt, onder wie een agent die een hagelkorrel in zijn gezicht kreeg. Een andere vrouw is geraakt door een kogel in haar schouder. Twee andere vrouwen hebben andere verwondingen. Niemand is in levensgevaar.
„Nooit verwacht”
Premier Mike Baird van New South Wales, de staat waar Sydney de hoofdstad van is, bedankte de politie tijdens een persconferentie. „Ik sta hier met een zwaar gemoed. De stad is zich naar geschrokken. Dit hadden we hier nooit verwacht. Onze gedachten zijn bij de slachtoffers.”
Scipione vervolgde. „Deze mensen hebben zich enorm dapper gedragen en hebben moeilijke besluiten moeten nemen. Ze kwamen een kop koffie halen en belandden in deze situatie.” De gijzelaars worden volgens hem goed opgevangen en krijgen de zorg die ze nodig hebben.
Tegen de inwoners van Sydney zei hij: „Dit was een geïsoleerd incident, uitgevoerd door een individu. Laat dit niet je dagelijks leven beïnvloeden. En laat dit niet een wig drijven tussen gemeenschappen. We moeten juist nu tot elkaar komen.”
Zwarte magie
De gijzelnemer was een Iraanse asielzoeker genaamd Man Haron Monis. Dat zei een bron van persbureau Reuters bij de Australische politie maandag. „Er is geen operationele reden om die naam niet bekend te maken”, zei de bron, die zelf anoniem wil blijven.
Haron Monis was bepaald geen onbekende voor de Australische justitie en de media in dat land, schrijven Australische media. Begin dit jaar moest hij voor de rechter verschijnen op verdenking van medeplichtigheid aan de moord op zijn ex-vrouw. Die werd neergestoken en in brand gestoken in een trappenhuis in Werrington. In die zaak verdedigde hij zichzelf. Hij beweerde dat de Australische AIVD, de ASIO, hem middels een complot in de gevangenis wil krijgen.
Haron Monis zou eerder zijn veroordeeld voor het sturen van haatbrieven aan nabestaanden van Australische militairen die bij internationale operaties zijn gesneuveld. In oktober werd een zaak tegen hem begonnen, omdat hij ruim tien jaar terug tientallen vrouwen zou hebben aangerand tijdens zijn werk als alternatief genezer die zwarte magie beoefende. De man zou zichzelf inmiddels tot sjeik Haron hebben benoemd.
Afgelopen vrijdag zou de zelfbenoemde sjeik nog een laatste, wanhopige poging hebben gedaan bij het hooggerechtshof om de aanklachten tegen hem te laten vervallen. Hij is vrij op borgtocht, totdat de aanrandingszaak en de moordzaak verder gaan.
Eisen
De lange, in het zwart geklede en zwaarbewapende man betrad rond 10.00 uur in de morgen het café in het zakencentrum van Sydney. De dader liet een zwarte vlag zien waar de islamitische geloofsbelijdenis, de shahada, in het wit op stond. Die vlag is populair onder jihadisten, maar niet hetzelfde als de zwart-witte vlag van Islamitische Staat. Die toont een geloofsbelijdenis en in een witte cirkel wat het zegel van de profeet Mohammed heet.
De man eiste volgens Australische media een telefoongesprek met premier Tony Abbott en een vlag van de terreurbeweging Islamitische Staat.
Australië verhoogde in september het dreigingsniveau voor een terreuraanslag naar het hoogste niveau. Het land is actief in de strijd tegen IS in Irak.