Buitenland

Westerse landen voeren druk op Rusland op

BRUSSEL/KIEV. De Verenigde Staten en Europa proberen de druk op Rusland op te voeren om het land te bewegen te stoppen met zijn inmenging in Oost-Oekraïne. De meeste Europese landen staan echter niet te trappelen om nieuwe sancties in te stellen.

Redactie buitenland
3 December 2014 11:39Gewijzigd op 15 November 2020 14:52
BRUSSEL. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO in gesprek met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry (r). beeld AFP
BRUSSEL. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO in gesprek met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry (r). beeld AFP

De ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 NAVO-landen en Oekraïne veroordeelden dinsdag gezamenlijk de „moedwillige destabilisatie” van Oost-Oekraïne door Rusland. Ze noemden de levering van tanks, zware wapens, geavanceerd luchtafweergeschut en Ruslands militaire aanwezigheid in Oost-Oekraïne een „schending van internationale wetten.” De ministers benadrukten dat de annexatie van schiereiland de Krim en de verkiezingen in Oost-Oekraïne niet zullen worden erkend.

Vooral de VS schermen met mogelijke nieuwe strafmaatregelen. De meeste Europese landen voelen daar weinig voor, tenzij de situatie in Oekraïne plots flink verslechtert. De Russische economie lijdt onder die sancties, maar tegenmaatregelen kunnen ook de Europese landen flink raken.

De lidstaten van de NAVO hebben dinsdag ingestemd met de vorming van een voorlopige, kleinere versie van de op te richten snellereactiemacht. Met het interim-legerkorps kan het bondgenootschap de tijd overbruggen die de oprichting van de definitieve ”flitsmacht” nog vergt. De voorlopige strijdmacht moet begin volgend jaar al paraat staan, zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg. Nederland, Duitsland en Noorwegen zouden troepen hebben toegezegd.

Volgens minister Koenders (Buitenlandse Zaken) is het nog onduidelijk hoeveel manschappen er meedoen. Het kan aanvankelijk om een paar honderd militairen gaan, uiteindelijk om honderden meer, aldus de bewindsman na overleg met NAVO-collega’s. De samenwerking met de Duitsers verloopt via het Duits-Nederlandse legerkorps in Münster.

De NAVO-landen kwamen ook overeen om voorlopig de maat­regelen te handhaven die de buurlanden van Rusland gerust moeten stellen. Het gaat onder meer om patrouillevluchten boven de Oostzee en de legering van troepen in landen als Polen en de Baltische staten.

Intussen bleek dinsdag uit een rapport van het Rekenhof, de Belgische rekenkamer, dat de bouw van het nieuwe NAVO-hoofd­kantoor in Brussel langer duurt en extra geld kost. Door wijzigingen van de NAVO tijdens de bouw en streng winterweer ontstond al 8,5 maand vertraging en steeg het prijskaartje met een bedrag van 23,4 miljoen euro. De bouw werd in 2010 voor 457,6 miljoen euro gegund aan BAM Alliance. Recent diende het bouwconsortium voor meer dan 240 miljoen nieuwe schadeclaims in. Daarover lopen nog onderhandelingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer