Franse werkgevers de straat op
PARIJS (ANP/RTR). In Parijs en Toulouse zijn maandag duizenden Franse werkgevers in het bedrijfsleven de straat opgegaan. Ze zijn ontevreden over de in hun ogen excessieve belastingen en wurgende bureaucratie in hun land.
De zeldzame protesten zijn de eerste in een week van demonstraties die werkgeversorganisaties plannen. Op 10 december presenteert de regering van president François Hollande een nieuw wetsvoorstel om de werkgelegenheid en investeringen te stimuleren. Veel eigenaren van bedrijven zijn sceptisch over effecten van de wet. Bovendien eisen ze een verlaging van de vennootschapsbelasting.
„Wij zijn de economie, wij zijn werk”, scandeerde een kleine groep eigenaren van kleinere bedrijfjes bij het ministerie van Financiën in Parijs, waar het wetsvoorstel wordt voorbereid. Volgens de politie deden zo’n 2200 mensen mee aan de demonstraties.
De winstmarges van Franse bedrijven behoren tot de laagste in Europa. Tegelijk ontmoedigt de arbeidswetgeving werkgevers om extra mensen in te huren en ligt de werkloosheid boven de 10 procent van de beroepsbevolking. De Europese Commissie heeft het land tot maart 2015 de tijd gegeven om stappen te ondernemen om het overheidstekort binnen de EU-grenzen te brengen. Lukt dit niet, dan krijgt het land boetes.
De nieuwe wet moet hier gehoor aan geven, maar stuit op verzet van de regerende Socialistische Partij en vakbonden. Terwijl deze laatste groep bekendstaat om haar straatprotesten, gaan werkgevers zelden de straat op. Een van de laatste grote protesten was in 2000 tegen de invoering van de 35-urige werkweek.