Buitenland

Twee doden bij aanslag in Bagdad

Door een bomaanslag op een drukke weg in Bagdad zijn maandag twee Irakezen omgekomen en twee anderen gewond geraakt. Dat heeft een Iraakse functionaris gemeld. De bom ontplofte bij een minibus in het zuidelijke deel van de stad. Twee passagiers van de bus kwamen om. Een andere passagier en de chauffeur van het voertuig raakten gewond.

Buitenlandredactie
27 January 2004 09:51Gewijzigd op 14 November 2020 00:54
SAMAWA – Een lid van de Japanse defensiemacht in het zuiden van Irak poseerde maandag met een Iraakse jongen. De Japanse soldaten worden door het thuisfront nauwlettend gevolgd, want voor het eerst sinds de Tweede Oorlog heeft Japan grondtroepen naar ee
SAMAWA – Een lid van de Japanse defensiemacht in het zuiden van Irak poseerde maandag met een Iraakse jongen. De Japanse soldaten worden door het thuisfront nauwlettend gevolgd, want voor het eerst sinds de Tweede Oorlog heeft Japan grondtroepen naar ee

De door de Amerikanen ingestelde ”groene zone” in het centrum van Bagdad is maandagavond getroffen door een raket. Het projectiel landde op een parkeerterrein en richtte geen schade aan, meldde het Amerikaanse leger. De raketexplosie werd voorafgegaan door twee kleinere ontploffingen. De oorzaak daarvan is nog onduidelijk.

De politie in de noordelijke stad Mosul meldde maandag dat zondagavond een agent door onbekenden is doodgeschoten. De Iraakse agenten en militairen zochten naar drie Amerikanen. Eén Amerikaan werd zondag vermist na het kapseizen van een boot. Twee Amerikanen raakten kort daarop zoek, nadat hun Kiowa-helikopter bij Mosul was neergestort. Amerikanen en Irakezen zetten de zoektocht naar de drie vermisten maandag voort. Een Amerikaanse militaire woordvoerder zei dat er nog nauwelijks hoop is dat er overlevenden worden gevonden.

In Kirkuk, een andere stad in het noorden van Irak, hield de politie maandag twee voormalige officieren van inlichtingendiensten van Saddam Hussein aan. Een politiefunctionaris zei dat de twee mannen in het bezit van grote wapenvoorraden waren.

Bij een aanslag op een vrachtwagen met daarop materieel voor de Japanse troepen in Irak is een Jordaanse chauffeur om het leven gekomen. Dat heeft het Japanse ministerie van Defensie maandag bekendgemaakt. De vrachtwagen, die in het westen van Bagdad door onbekenden werd aangevallen, had geen embleem waaraan te zien was dat hij gebruikt werd voor het Japanse leger. Er waren geen Japanse soldaten betrokken bij het incident, aldus het ministerie.

Opstandelingen hebben maandagavond in de Iraakse stad Karbala het hotel aangevallen waarin het hoofdkwartier van de Poolse troepen in Irak is gevestigd. De aanvallers stuitten op de Iraakse politie, waarna een vuurgevecht uitbrak dat aan één politieman het leven kostte. Twee van de aanvallers werden gearresteerd.

Human Rights Watch (HRW) meldt in zijn maandag gepresenteerde jaarrapport dat op het moment dat de Verenigde Staten besloten Irak aan te vallen er geen sprake was van dusdanig ernstige mensenrechtenschendingen dat een oorlog gerechtvaardigd was. Hoewel Saddam Hussein een wreed bewind voerde, beging hij zijn ergste wandaden lang voor de oorlog in Irak en werden er niet op grote schaal mensen gedood toen de VS en hun bondgenoten ingrepen, aldus HRW. Noch president George Bush noch de Britse premier Tony Blair mogen mensenrechtenschendingen aanvoeren als reden voor de oorlog, vindt HRW.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw herhaalde maandag dat hij ervan overtuigd is dat Irak massavernietigingswapens had. Volgens hem is het anders onbegrijpelijk dat Saddam Hussein weigerde samen te werken met de wapeninspecties. Straw noemde het teleurstellend dat er nog steeds geen bewijzen zijn gevonden van een Iraaks programma voor massavernietigingswapens.

Een topman van het terreurnetwerk al-Qaida met nauwe banden met het vermoedelijke brein achter de aanslagen van 11 september 2001 is vorige week in Irak opgepakt. Dat heeft de Amerikaanse president George Bush maandag gezegd.

Bush zei dat de arrestant, Hassan Ghul, al-Qaida hielp bij het uitvoeren van de aanslagen door opstandelingen tegen Amerikaanse troepen in Irak. Vermoedelijk zijn leden van de terreurorganisatie Irak binnengekomen na de oorlog van vorig jaar waarbij president Saddam Hussein werd verdreven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer