Cameron vraagt steun EU voor aanpak migratie
LONDEN (ANP/RTR). De Britse premier David Cameron heeft de leiders van de andere EU-lidstaten vrijdag steun gevraagd voor zijn plan om het mes te zetten in de sociale voorzieningen voor immigranten. Cameron noemt zijn voorstellen „redelijk”. Hij denkt dat hij daarmee de stroom immigranten naar het Verenigd Koninkrijk kan indammen.
In een toespraak maakte Cameron duidelijk dat de beperking van de immigratie voor hem prioriteit heeft in toekomstige onderhandelingen met Brussel over het Britse lidmaatschap van de EU, aldus de BBC. De premier heeft de Britten een referendum over het lidmaatschap van de EU beloofd, als hij volgend jaar de parlementsverkiezingen wint.
Cameron zei dat hij een voorstander is van het EU-beginsel van vrij verkeer van werkenden, maar dat daar op een houdbare manier vorm aan moet worden gegeven. Daarom stelt Cameron onder meer voor dat EU-burgers in Groot-Brittannië vier jaar moeten werken voor ze aanspraak kunnen maken op sociale voorzieningen. Verder wil hij immigranten na zes maanden het land uitzetten als ze nog geen werk hebben gevonden. Ook stelt hij voor meer vaart te zetten achter het uitzetten van immigranten die zijn veroordeeld en wil hij het buitenlandse werknemers moeilijker maken familieleden naar Groot-Brittannië te halen.
Immigratie is goed voor het land, maar moet worden beheerst en op het nationaal belang zijn gericht, benadrukte Cameron. Volgens de statistieken kwamen er in de eerste helft van dit jaar 583.000 mensen in Groot-Brittannië wonen en werken. Daartegenover stond dat er ook 325.000 al dan niet tijdelijk wegtrokken. Een groot deel van de nieuwkomers komt uit de rest van Europa, met name uit Roemenië, Bulgarije en Polen.
De Europese Commissie liet vrijdag weten dat ze de voorstellen van Cameron zal bespreken en dat de EU de lidstaten niet belemmert om op te treden tegen misbruik van sociale voorzieningen. De regering van Polen reageerde afwijzend. Onderminister van Buitenlandse Zaken Rafal Trazkowski liet via Twitter weten dat Polen zich zal verzetten tegen beperking van het vrij verkeer van arbeid binnen de EU.