Buitenland

Presidentskandidaten mikken op twijfelaars

Senator Joseph Lieberman uit de Amerikaanse staat Connecticut is ervan overtuigd dat een meerderheid van de Democraten die nog niet beslist hebben, op hem zal stemmen. Gaat hij vandaag in New Hampshire de eerste ronde winnen voor de Democratische presidentskandidatuur?

Van onze correspondent
27 January 2004 08:39Gewijzigd op 14 November 2020 00:54
KEENE – Tijd voor een uitgebreide lunch had de Democratische kandidaat voor het presidentschap John Kerry maandag niet. Hij moest het doen met een snelle hap tijdens de helikoptervlucht van Rochester naar Keene. De presidentskandidaten vlogen de afgelop
KEENE – Tijd voor een uitgebreide lunch had de Democratische kandidaat voor het presidentschap John Kerry maandag niet. Hij moest het doen met een snelle hap tijdens de helikoptervlucht van Rochester naar Keene. De presidentskandidaten vlogen de afgelop

„Ik ben ervan overtuigd dat mijn resultaat beter wordt dan jullie journalisten nu voorspellen”, aldus een cryptische Lieberman na een verkiezingsbijeenkomst in Nashua. Volgens een opiniepeiling van nieuwszender CNN mag de senator rekenen op 10 procent van de Democratische stemmen, net als zijn collega John Edwards, na senator John Kerry (36 procent), oud-gouverneur Howard Dean (25 procent) en oud-generaal Wesley Clark (13 procent).

Lieberman is niet de enige Democratische kandidaat die hoopt op beslissende steun van de twijfelaars. Alle kandidaten richtten zich de afgelopen dagen op deze groep. En omgekeerd. Sommige inwoners van New Hampshire namen de voorverkiezing van vandaag namelijk zo serieus dat zij probeerden zo veel mogelijk kandidaten persoonlijk te beluisteren. „Behalve Dennis Kucinich hebben wij ze nu allemaal persoonlijk gehoord. Dat geeft toch een ander idee dan verslagen in de krant of via de televisie”, menen Andrew Krepin en zijn vrouw Victoria uit Hancock.

Krepin vindt Lieberman de „redelijkste” kandidaat, maar hij denkt dat deze kandidaat geen kans maakt om George Bush uit het Witte Huis te verjagen. John Kerry is een alternatief. Victoria twijfelt tussen Wesley Clark en John Edwards. Ook voor haar is de belangrijkste vraag wie van de kandidaten de beste kans maakt tegen Bush. „Het enige dat werkelijk telt is de vraag wie die vreselijke Bush kan verslaan. Al het andere is bijzaak”, meent Victoria. Wat is er volgens haar zo „vreselijk” aan Bush? „Hij doet alles wat het bedrijfsleven wil, hij is anti het milieu en voert oorlogen op twijfelachtige gronden”, aldus Victoria.

Andrew wijst erop dat het bedrijfsleven banen moet creëren. „Ik weet dus niet of het zo erg is dat Bush pro bedrijfsleven is. Maar hij is wel anti vakbonden en dat zint mij niet”, meent Krepin. Zijn de voorverkiezingen in New Hampshire belangrijker dan de voorverkiezingen in de staten die nog volgen? „Het zijn de eerste echte voorverkiezingen, vandaar misschien de grote belangstelling van de media. En voor ons zijn het natuurlijk wel bijzondere voorverkiezingen, omdat wij ons kunnen uitspreken”, aldus Andrew.

Zijn de voorverkiezingen in New Hampshire landelijk nog steeds van betekenis? Het oude argument dat de samenstelling van de staat in grote mate overeenkomt met de samenstelling van de bevolking van de hele VS is achterhaald. Maar volgens een recent onderzoek van het PEW Research Instituut komen de meningen van de Democraten in New Hampshire in grote mate overeen met de meningen van Democraten elders in het land. „Voor Democraten blijft New Hampshire dus nog steeds een belangrijke oriëntatie voor het verdere verkiezingsproces”, meent Pamela Walsh, woordvoerster van het Democratische hoofdbestuur in Washington.

Sommige oudere kiezers betreuren het moderne karakter van de voorverkiezingen. „Vroeger was er ook wel belangstelling van de pers, maar wij hadden toen toch veel meer gelegenheid om de kandidaten serieuze vragen te stellen”, meent de 70-jarige Alice Buckward uit Keene. „Nu komen die met trossen verslaggevers en cameraploegen achter zich aan. Dat maakt een rustige, serieuze discussie soms onmogelijk. Bovendien hebben zij haast, haast, haast. Zij willen zo veel mogelijk mensen bereiken, maar dat gaan ten koste van het persoonlijke contact. Misschien kan het tegenwoordig niet anders, maar ik pleit toch voor minder aandacht voor de media en meer échte aandacht voor de kiezer”, aldus Alice Buckward.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer