Buitenland

Aanslag drijft spanningen in Israël ten top

TEL AVIV. Een Israëlische agent die dinsdag ernstig gewond raakte bij de aanslag op een synagoge in Jeruzalem, is aan zijn verwondingen bezweken. De aanslag was de bloedigste in acht jaar tijd en drijft de spanning in de stad ten top.

Redactie buitenland
19 November 2014 11:42Gewijzigd op 15 November 2020 14:28
Joden rouwen om de dood van de bij de aanslag van dinsdag omgekomen geloofsgenoten. beeld AFP
Joden rouwen om de dood van de bij de aanslag van dinsdag omgekomen geloofsgenoten. beeld AFP

De politieagent is de vijfde dode door deze aanval. Twee Palestijnen vielen met vuurwapens, bijlen en messen gistermorgen een synagoge in West-Jeruzalem binnen. Vier Israëliërs werden ter plaatse gedood. De politie schoot later nog de twee daders dood. Zeven mensen raakten gewond, van wie drie zeer ernstig.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de Palestijnse president Mahmud Abbas beschuldigd van betrokkenheid en kondigde aan met ijzeren vuist te zullen terugslaan. Hij beval de woningen van de daders te slopen. De sloop van woningen van familie van daders is omstreden in Israël, maar is de laatste maanden weer in zwang. In de wijk waar de daders vandaan kwamen, Jabal Mukabar, braken ongeregeldheden uit toen de politie er familieleden van de daders kwam arresteren.

De burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, riep de bevolking op zich als vrijwilliger te melden om de politie te helpen bij de beveiliging van de stad. De minister van Openbare Veiligheid, Yitzhak Aharonovitch, laat onderzoeken of de regels voor wapenbezit voor de inwoners van Jeruzalem kunnen worden versoepeld. Hij doelt in de eerste plaats op Israëliërs die in dienst zijn geweest en Israëliërs die al in de beveiliging werkzaam zijn, meldde The Jerusalem Post.

Abbas heeft de aanslag veroordeeld. De Nederlandse minister Koenders van Buitenlandse Zaken en zijn Palestijnse collega Riad al-Malki deden dat dinsdag ook in Den Haag. Koenders sprak er met de Palestijnse bewindsman. „Veroordeling van deze aanvallen is essentieel, maar maatregelen om te de-escaleren zijn van nog groter belang”, zei Koenders, De Amerikaanse president Barack Obama riep op tot kalmte.

De daders waren geen lid van een islamitische verzetsgroep zoals Hamas, maar van het linkse Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. De vier slachtoffers waren allen in het buitenland geboren Joden: drie Amerikanen en een Brit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer