„Geen bewijs voor executies De Punt”
DEN HAAG. Er is geen bewijs voor doelbewuste executies door mariniers die een einde maakten aan de Molukse treinkaping bij De Punt in 1977. Dat zegt toenmalig minister van Justitie Van Agt vandaag in de Telegraaf.
In Den Haag presenteerden de ministers Opstelten (Justitie) en Hennis (Defensie) vanmiddag een archiefonderzoek naar de toedracht van de bestorming van de trein. Molukkers kaapten de trein in verband met hun strijd voor een onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken (RMS). Molukse nabestaanden vinden dat enkele kapers door mariniers zijn geëxecuteerd, terwijl ze al geen tegenstand meer boden. De Nederlandse regering stelde in 1977 dat er „beheerst geweld” is gebruikt. Destijds kwamen twee gegijzelden en zes Molukse kapers om.
Van Agt ontkent dat hij heeft gezegd dat geen kaper de trein levend mocht verlaten. Hij is dinsdag bijgepraat over het rapport. „Het is allemaal zoals ik verwachtte. Ik ben met een sereen gemoed thuisgekomen.”
Karel Monsjou, de vader van de omgekomen gegijzelde Ansje (20), zegt in de Volkskrant dat de visie van de regering in 1977 in het rapport van vandaag overeind blijft. Ook Monsjou werd dinsdag bijgepraat. „We hebben altijd gewacht op een woord van sorry, en nu hebben we nog steeds geen excuses gehad.” Monsjou verdenkt mariniers ervan dat ze het vuur openden op het portaal waar zijn dochter sliep.
Een van de kapers van destijds, Junus Ririmasse, zegt tegen het ANP dat tijdens de bevrijdingsactie „het schieten maar door ging.” Wat zich in de trein afspeelde, zegt hij niet te weten. „Ik lag gewond in het gangpad. Toen stond er opeens een marinier bij mij. Die zei: Blijf liggen.”
Nona Lumalessil, zus van twee kapers (van wie er één omkwam), zegt tegen het ANP dat het „te makkelijk is om te denken” dat er destijds sprake was van „boontje komt om zijn loontje.” „Ik begrijp wel dat veel mensen naar de gijzeling op zich kijken, maar wij zien dat enkele van onze jonge mensen toen voor hun ouders zijn opgekomen en een keuze hebben gemaakt. Het zijn twee heel verschillende posities die niet snel tot elkaar zullen komen.”
Liesbeth Zegveld, advocate van nabestaanden van de Molukse treinkapers, is met de dood bedreigd. Volgens Zegveld „lijkt de bedreiging uit de mariniershoek te komen”, zegt ze tegen het ANP.