Verloten van huurhuizen Aalten stuit op bezwaren
De gemeente Aalten en de Achterhoekse instelling voor maatschappelijk werk Sensire hebben forse kritiek op het nieuwe toewijzingsbeleid van woningcorporatie De Woonplaats.
De verhuurder kijkt niet langer via een puntensysteem naar de persoonlijke omstandigheden van potentiële huurders, maar verloot alle woningen.
Mensen met een urgentieverklaring krijgen niet langer voorrang. „De sociaal-maatschappelijke doelstelling van de corporatie is ver te zoeken”, aldus de Aaltense wethouder W. Winkelhorst vrijdag.
Directeur F. Catau van De Woonplaats vindt het verlotingssysteem streng, maar rechtvaardig. „Mensen hebben in de eerste plaats een eigen verantwoordelijkheid bij het oplossen van hun problemen. Wij maken alleen een uitzondering voor personen met een medische verklaring van het Regionaal Indicatieorgaan (RIO) en wanneer het gaat om levensbedreigende situaties. Verder doen wij geen concessies. Bovendien blijkt uit intern onderzoek dat de meeste huurders zeer tevreden zijn over ons nieuwe toewijzingsbeleid.” De Woonplaats gaat door met het systeem.
De Woonplaats heeft 11.500 huurwoningen. In Winterswijk, Aalten, Enschede en Groenlo gebeurt de toewijzing via verloting. Elders in Nederland kijkt de corporatie nog wel naar de persoonlijke omstandigheden.
Maatschappelijk werkers van Sensire hebben in een brief aan de corporatie hun verontwaardiging geuit. Woordvoerder M. van Rixtel: „We hebben een duidelijk signaal willen afgeven. Of er nog een gesprek komt? Dat weet ik niet. De Woonplaats is uiteindelijk zelf verantwoordelijk.”
Wethouder Winkelhorst van Aalten zegt geregeld schrijnende verhalen te krijgen. „Die bereiken mij onder meer via de huisartsen, maatschappelijk werkers en schuldsanering. Ook op mijn eigen spreekuur melden zich mensen die zich beklagen over De Woonplaats.”
De wethouder vindt het niet te verkopen dat een gelijkvloerse woning via loting naar een jonge sportieve meid gaat, terwijl een ander met lichamelijke klachten al jaren tevergeefs op zoek is naar dit type woning. „Als de doorstroming naar een geschikte gelijkvloerse woning stokt, moeten er in het bestaande huis extra aanpassingen komen. Dat kost al snel 30.000 euro gemeenschapsgeld.”