Thailand stop export kip, Europa sluit grenzen
De Europese Unie heeft vrijdag voorlopig de grenzen gesloten voor Thaise kippenvlees en kipproducten. Dit gebeurde enkele uren nadat de Thaise overheid erkende dat het vogelgriepvirus in het land rondwaart.
De EU importeerde vorig jaar ongeveer 100.000 ton kip uit Thailand. Ongeveer 20 tot 25 procent daarvan liep via Nederland. Volgens het Productschap Vee, Vlees en Eieren wordt het vlees uit Thailand vooral verwerkt in kipnuggets en kipburgers.
Onduidelijk is wat gebeurt met partijen kip die al in Nederland zijn of onderweg zijn. Daarover is overleg gaande, aldus een woordvoerster van het ministerie van Landbouw in Den Haag. Frankrijk neemt al alle geïmporteerde kip met verwerkingsdatum vanaf 1 januari in beslag.
Thailand schortte zelf de export van kippenvlees, kipproducten en eieren op na te hebben toegegeven dat twee mensen besmet zijn geraakt met vogelgriep. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vreest een gevaarlijke mutatie van het virus.
„Er zijn twee gevallen van vogelgriep. Een zevenjarige jongen uit Suphan Buri en een jongen van zes uit Kanchanaburi hebben positief gereageerd op een test met het H5N1–virus", meldde minister van Gezondheid Sudarat Keyuraphan vrijdag. De toestand van beide jongens is kritiek. Volgens de minister zijn ze in aanraking geweest met besmette karkassen van kippen. Een derde verdacht geval, een kippenslachter, blijkt de ziekte niet te hebben. Drie andere personen worden nog getest.
Na herhaalde ontkenningen zei de Thaise premier Thaksin Shinawatra dat er „zeer waarschijnlijk" vogelgriep was opgedoken in zijn land. Thaise volksvertegenwoordigers repten donderdag al van de uitbraak van vogelgriep in het Aziatische land, met een van de grootste pluimveesectoren ter wereld. Ze betichtten de regering ervan de uitbraak stil te willen houden uit vrees voor internationale handelsmaatregelen.
De Thaise regering had tot nu toe volgehouden dat het slachten van miljoenen kippen nodig was, omdat er andere ziektes, zoals kippencholera en brochitis, waren uitgebroken. Onderminister van Landbouw Newin Chidchob bevestigde vrijdag dat in een van de zestien getroffen provincies ook vogelgriep is vastgesteld. Uit Suphan Buri komt een van de twee besmette jongens. Monsters uit de andere provincies nog worden onderzocht.
Thailand heeft een advies afgegeven aan zijn burgers, hoe ze zich het beste kunnen beschermen tegen het virus. Kippenvlees en ei mogen alleen worden gegeten, als ze goed gekookt of gebakken zijn. Verder moeten mensen die met kipproducten in aanraking zijn geweest, goed hun handen wassen en bij voorkeur zelfs handschoenen aantrekken. Ook moet vlees gescheiden worden gehouden, aldus de regering in een verklaring.
De vogelgriep is recent ook in Vietnam, Japan, Zuid–Korea en Taiwan opgedoken. Tot nu toe waren alleen in Vietnam mensen besmet geraakt, van wie er inmiddels vijf zijn overleden. Ook die gevallen waren steeds het gevolg van direct contact met zieke dieren of hun uitwerpselen.
Volgens de voedsel– en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, de FAO, zijn in Vietnam intussen 25 van de 64 provincies ’besmet’. Dat zijn er al zes meer dan eerder deze week, maakte de organisatie vrijdagochtend in Hanoi bekend. De meeste getroffen provincies liggen in het zuidelijk deel van het langgerekte land.
Er zijn tot dusver geen bewijzen dat de ziekte ook mensen onderling besmet. De WHO is wel bezorgd over een mogelijke mutatie van het virus, waardoor er overdracht van mens tot mens kan gaan plaatsvinden.
Volgens de WHO kunnen landen in de hele wereld te maken krijgen met een vogelgriepepidemie, als het nu rondwarende virus H5N1 in aanraking komt met het menselijk griepvirus en er een nieuw virus ontstaat. Daartegen zou het menselijk afweersysteem niet bestand zijn. Een dergelijk virus zou zich in enkele maanden tijd over de hele wereld kunnen verspreiden. Zo’n epidemie zou veel ernstiger gevolgen kunnen hebben dan de longziekte SARS, die ook door een virus wordt veroorzaakt.