VS en China pakken uitstoot broeikasgas aan
PEKING. De Verenigde Staten en China hebben een akkoord gesloten over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Dat maakte het Witte Huis dinsdag bekend.
Het is voor het eerst dat China op dit terrein toezeggingen doet. Het land wil zijn energievoorziening hervormen om de luchtvervuiling aan te pakken.
Chinese steden gaan regelmatig gehuld in een deken van smog. Tijdens de APEC-top –waarbij ook de Amerikaanse president Obama aanwezig was– was de lucht deze week in Peking opvallend schoon, meldde CNN. De autoriteiten sloten fabrieken en gaven werknemers vrij om het autoverkeer in de hoofdstad te verminderen.
Obama kondigde dinsdag aan dat de VS voor 2025 de uitstoot van broeikasgassen met 26 tot 28 procent willen verminderen ten opzichte van 2005. Zijn Chinese ambtgenoot, Xi Jinping, beloofde dat de CO2-uitstoot in zijn land rond 2030 het hoogtepunt zal bereiken, om vervolgens niet meer toe te nemen.
De uitstoot door de VS daalt al een tijdje. Volgens The Global Carbon Atlas bereikte die in 2007 een piek van 5824 miljoen ton. In 2013 ging het om 5233 miljoen ton. China was twintig jaar geleden goed voor 3000 miljoen ton, vorig jaar voor 9977 miljoen ton. Nederland heeft een uitstoot van 165 miljoen ton CO2.
CO2 komt vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen zoals kolen en gas. De snelgroeiende economie van China draait voor een aanzienlijk deel op stroom van sterk vervuilende kolencentrales. Tegelijk neemt het autogebruik toe; in 1999 reden in China 15 miljoen auto’s, in 2012 240 miljoen.