„Minder kindersterfte door longontsteking”
RIJSWIJK (ANP). Het aantal jonge kinderen dat wereldwijd sterft door longontsteking, is sinds het jaar 2000 fors afgenomen. Dat maakte Unicef woensdag bekend. „In 2013 was de ziekte voor het eerst in 10 jaar niet de belangrijkste doodsoorzaak onder kinderen jonger dan 5 jaar.”
Volgens de VN-organisatie is het aantal kinderen dat overlijdt door de aandoening met zo’n 44 procent gedaald sinds de eeuwwisseling. Toch zou longontsteking nog steeds veel levens eisen. „Het doodt meer kinderen onder de 5 jaar dan hiv en aids, malaria, ongevallen en mazelen bij elkaar opgeteld”, liet Unicef weten.
Zo zouden jaarlijks wereldwijd nog steeds 954.000 kinderen overlijden door longontsteking: 15 procent van het totale aantal sterfgevallen onder kinderen, aldus Unicef. Vooral in arme plattelandsgebieden loopt de jeugd gevaar. „Een ongezond binnenklimaat - overvolle huizen, koken op hout, mest of houtskool - is een belangrijke oorzaak”, aldus de organisatie.
Het verder terugdringen van sterfgevallen door longontsteking, hoeft volgens het kinderfonds niet moeilijk te zijn. Unicef roept medische bedrijven onder meer op „nieuwe, betere en beter betaalbare ademhalingstellers te ontwikkelen om longontsteking tijdig op te sporen en te beheersen.”