Doorbraak voor Nederlandse gevangenen in Thailand
Thailand heeft donderdag gratie verleend aan twee Nederlandse gevangenen. Pedro Ruyzing en George Ofosuhene zijn direct vrijgelaten en overgebracht naar een politiebureau in Bangkok. Daar verblijft het tweetal onder begeleiding van medewerkers van de Nederlandse ambassade. Het ministerie van Buitenlandse Zaken verwacht dat de twee binnen enkele dagen naar Nederland kunnen terugkeren.
De Thaise koning Bhumibol maakte het heuglijke nieuws bekend aan het einde van het staatsbezoek van koningin Beatrix en kroonprins Willem–Alexander aan zijn land. Minister Bot van Buitenlandse Zaken, die de koningin en haar zoon begeleidde, zei donderdag dat de doodstraf van twee Nederlanders van Chinese afkomst waarschijnlijk wordt omgezet in een celstraf. Bovendien verwacht hij binnen een aantal weken een overbrengingsverdrag met Thailand te ondertekenen.
Van George Ofosuhene is alleen dat hij in Nigeria of Ghana geboren is en de Nederlandse nationaliteit heeft. Ofusuhene werd in 1993 veroordeeld tot 53 jaar voor het smokkelen van harddrugs. De 45–jarige Pedro Ruyzing uit Heerhugowaard, die in een cel zat met Machiel Kuijt in de Bangkwang Prison (het Bangkok Hilton), was aanvankelijk in 1995 veroordeeld tot de doodstraf voor het smokkelen van heroïne, maar dat is later omgezet in een langdurige detentie. Beide gedetineerden hadden een gratieverzoek ingediend bij de Thaise koning.
Vooral Ruyzing heeft het volgens dominee J. Spoor van de stichting Epafras, die zich inzet voor Nederlandse gedetineerden in het buitenland, de afgelopen jaren „verschrikkelijk moeilijk" gehad. Hij is diverse keren depressief geweest. „George is iemand die zich makkelijker neerlegt bij zijn gevangenschap. Zijn natuur en karakter maken dat makkelijker voor hem", aldus Spoor.
Ruyzing belde kort na zijn vrijlating met zijn vriendin Brigitte Laan in Nederland. Hij was volgens Laan door het dolle heen en vroeg een koud biertje klaar te zetten. „Ik ben Beatrix gigantisch dankbaar", zei hij verder nog. Ruyzings moeder noemde haar zoons gratie het grote wonder waarop ze gehoopt had.
Minister Bot zei donderdag dat een overbrengingsverdrag met Thailand binnen handbereik is. Dat maakt het mogelijk dat in Thailand veroordeelde Nederlanders een deel van hun straf in Nederland uit te zitten. Hij heeft gesproken met de ministers van Buitenlandse Zaken, Justitie (die spreekt hij overigens donderdagavond weer), de premier en de hoogste juridische adviseur van de koning. Bot prees de inspanningen van oud–minister van Buitenlandse Zaken Van den Broek, die in december in Thailand voorwerk verrichtte.
Als dit zogenoemde WOTS–verdrag er komt, kan bijvoorbeeld Machiel Kuijt, als hij na zijn cassatieberoep levenslang houdt, daar een beroep op doen. Ook de twee Chinese Nederlanders Edy Tang en Li Yang komen daarvoor in aanmerking als hun straf wordt omgezet in levenslang.
De Tweede Kamer is vol lof over de inzet van koningin Beatrix en minister Bot van Buitenlandse Zaken voor de Nederlandse gevangenen in Thailand. VVD–Kamerlid Wilders zei dat het staatsbezoek van koningin Beatrix en kroonprins Willem–Alexander een breekijzer is gebleken voor verbetering van het lot van Nederlandse gevangenen in Thailand.
„Maar minstens van zo groot belang is het feit dat binnen het Nederlands kabinet het nu iedereen eens was over de strategie. Niet om te zwartepieten, maar minister Donner van Justitie was hier lang op tegen. Als dat zo was gebleven, had een bezoek van de koningin niets veranderd."