Buitenland

Miljoen mensen vieren val Berlijnse Muur

BERLIJN (ANP/RTR/DPA). Naar schatting hebben zondag meer dan 1 miljoen mensen uit binnen- en buitenland de val van de Berlijnse Muur, 25 jaar geleden, met allerlei festiviteiten gevierd. Hoogtepunt vormde het oplaten van ongeveer 7000 lichtgevende ballonnen, als symbool voor het afbreken van de Muur. Die scheidde tot 9 november 1989 de ‘Ossies’ van de ‘Wessies’.

10 November 2014 06:49Gewijzigd op 15 November 2020 14:13
Beeld AFP
Beeld AFP

Zondagochtend nam bondskanselier Angela Merkel deel aan een herdenkingsbijeenkomst bij een monument in de Bernauer Straße. Die straat staat symbool voor de opdeling van Berlijn. Merkel sprak van een boodschap voor de wereld: „Dromen kunnen bewaarheid worden.” En, in de richting van de gruwelijkheden in Oekraïne, Syrië en Irak, zei ze: „We kunnen zaken ten goede veranderen. Mensenrechten worden daar met voeten getreden.”

’s Middags stonden honderdduizenden mensen bij de Brandenburgse Poort om het burgerfeest ‘Moed tot Vrijheid’ te vieren. Ook waren er op diverse plaatsen, zoals de voormalige grensovergang Checkpoint Charlie, rondleidingen om de geschiedenis toe te lichten van de Muur, die de Duitse hoofdstad van 1961 tot 1989 in tweeën spleet.

Voormalig leider van de Sovjet-Unie Michail Gorbatsjov (83) werd veelvuldig besproken en sprak zelf ook klare taal. Zaterdag waarschuwde hij voor een nieuwe Koude Oorlog. Hij riep het Westen op de dialoog met de Russische president Vladimir Poetin te hervatten „om de spanningen te doen afnemen en een nieuwe basis voor de samenwerking te bouwen”. De winnaar van de Nobelprijs voor Vrede legde met zijn hervormingsbeleid van perestrojka (wederopbouw) en glasnost (transparantie) de grondslag voor de beëindiging van de Koude Oorlog.

Zondagmiddag werd diezelfde Gorbatsjov met ovationeel applaus ontvangen toen hij een ceremonie in een van de concertgebouwen in Berlijn bijwoonde. Hij wordt als „vader van de Duitse eenheid” beschouwd.

Het avondprogramma werd geopend door Peter Gabriel, die een aangepaste versie van het nummer Heroes van David Bowie zong. Verder waren er optredens van onder anderen techno-dj Paul Kalkbrenner en rocklegende Udo Lindenberg.

Hoogtepunt van de festiviteiten vormde het oplaten van ongeveer 7000 lichtgevende ballonnen. Op de tonen van Ode an die Freude van Beethoven gingen ze een voor een de lucht in. Dat gebeurde over een 15 kilometer lange route waar vroeger de Muur stond. Bij de Brandenburgse Poort liet burgemeester Klaus Wowereit de eerste ballonnen los. „Niets of niemand kan in de weg staan van vrijheid”, sprak hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer